Saraylı tatlısı

Günümüz dünyasında Saraylı tatlısı büyük önem ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Saraylı tatlısı kurulduğu günden bu yana araştırmacıların, uzmanların ve amatörlerin merakını ve çalışmalarını ateşledi. Etkisi tarih boyunca devam etmekte ve etkisi toplumun çeşitli alanlarında kendini göstermektedir. Bu makalede, Saraylı tatlısı'in anlamını ve öneminin yanı sıra zaman içindeki gelişimini farklı perspektiflerden inceleyeceğiz. Kültür, teknoloji, politika, ekonomi ve günlük yaşamın diğer yönleri üzerindeki etkisini öğreneceğiz ve Saraylı tatlısı'in günümüz dünyasında etkisini nasıl sürdürmeye devam ettiğini analiz edeceğiz.

Saraylı tatlısı
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiMuğla
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüŞerbetli tatlı
Ana malzemelerun, yumurta, kabartma tozu, keçi tereyağı, su

İçi İçin: ceviz veya badem

Şerbeti için: şeker, su, limon suyu

Saraylı tatlısı, Damat Tatlısı, Çıtır Baklava, Muğla saraylısı[1][2] bir çeşit şerbetli tatlıdır. Baklavaya çok benzer. Muğla'da yapılan bir tatlıdır. Genellikle içine ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır.

Çeşitleri

Datça Bademli Çıtır Baklava

Datça’da Damat Tatlısı, Çıtırdatça ya da Çıtır Baklava olarak bilinir. Datça’da içine badem konulur.

Muğla Saraylısı

Muğla Saraylısı 17.04.2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[3]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "300 yıllık tescilli 'Muğla saraylısı' tatlısı! - Sayfa 1". CNN Türk. 6 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  2. ^ "300 yıllık tescilli 'Muğla saraylısı' tatlısı - Yurt haberleri". www.dha.com.tr. 1 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Şubat 2022.