Bugünkü yazımızda Konyak'in büyüleyici dünyasına dalacağız. İster güncel bir konu, ister tanınmış bir kişi, ister tarihi bir olay olsun, Konyak dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çekti. Bu makale boyunca Konyak ile ilgili tüm yönleri, kökenlerinden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz. Konunun uzmanı olsanız da ya da onu yeni keşfetmeye başlasanız da, Konyak'in zamanımızdaki anlamını ve alaka düzeyini daha iyi anlamak için sizi bu heyecan verici yolculuğa davet ediyoruz.
Konyak veya kanyak,[1] Fransa'nın batısında, adını üretildiği "Cognac" kasabasından alan brendi çeşididir. Konyak, beyaz şarabın damıtılmasıyla elde edilen, yüksek derecede (% 35-40) alkol içeren sarımtırak renkli bir içkidir. Şarapçılık bölgesi Charente ve Charente-Maritime departmanlarında üretilmektedir. Brendi bakır imbiklerde iki kez damıtılmalı ve Limousin veya Tronçais ormanı'ndan olan meşe fıçılarda en az iki yıl bekletilmelidir.
Her konyak brendidir, ancak her brendi konyak değildir. Bunun anlamı; konyak bir brendi çeşidir ancak menşe korumasına sahip olduğu için sadece Fransa'nın Charente ve Charente-Maritime bölgelerinde yetişen üzümlerden yapılan brendiye Konyak adı verilebilmektedir.
Konyak bir brendi türüdür ve damıtıldıktan sonra ve yıllandırma sürecinde eau de vie olarak da adlandırılır. Belirlenen yetiştirme bölgelerinden herhangi birinde üretilen üzümün iki kez damıtılmasıyla üretilir.
Konyak üretimi, belirli yasal gereklilikleri karşılamak için gerekli üretim yöntemleri ve adlandırma ile Fransız "appellation d'origine contrôlée" (AOC) tanımına girer. Fransa'da konyak üretimini ve üreticilerini denetleyen BNIC (Bureau national interprofessionnel du cognac) "Ulusal konyak meslek birliği"'nin belirlediği sınıflar:
Meslek birliği tarafından belirlenmiş bu sınıfların dışında, üreticilerin kendi belirledikleri sınıflandırmalar da mevcuttur.
200 kadar üretici bulunmakla birlikte[2] "büyük dörtlü" olarak anılan şirketler, Rémy Martin, Courvoisier, Hennessy ve Martell, üretimin büyük bir kısmını kotarmaktadır.[3]
Cognac dışındaki yerlerde üretilen içeceklerin, "konyak" ismini kullanmaları meslek birliği tarafından yasaklanmıştır ve bu içkiler hakikî "konyak" değildir.[kaynak belirtilmeli] Örneğin, Ermenistan'nın Erivan şehrindeki Erivan Brendi Firması'nda üretilen ve eski SSCB ülkelerinde "Ermeni konyağı" olarak bilinen Ararat gerçek "konyak" değildir. Türkiye'nin Çanakkale Tekel Kanyak Fabrikası'nda üretilen "Tekel Konyağı" da "konyak" değildir.