Dolangel tatlısı

Bugünkü yazımızda Dolangel tatlısı'in büyüleyici dünyasına dalacağız. Gerek tarihsel önemi, gerekse mevcut toplum üzerindeki etkisi veya günlük hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkisi nedeniyle dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken bir konudur. Dolangel tatlısı zaman içinde araştırmaların, tartışmaların ve ihtilafların konusu olmuştur; bu da onu son derece ilginç ve ayrıntılı olarak araştırılmaya değer bir konu haline getirmiştir. Bu makale boyunca, bu heyecan verici konunun eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyonunu sağlamak amacıyla, kökeninden bugünkü etkisine kadar Dolangel tatlısı'in farklı yönlerini analiz edeceğiz.

Dolangel tatlısı
Ülke(ler)Türkiye
BölgesiGaziantep
YaratıcısıOsmanlı mutfağı
TürüŞerbetli tatlı
Ana malzemelerbaklavalık yufka, süt-irmik-kaymak ile hazırlanan muhallebi, sadeyağ, beyaz

şeker, Antep Fıstığı veya ceviz

Şerbeti için;

şeker, su, limon suyu

Dolangel tatlısı, bir çeşit şerbetli tatlıdır. Oklava tatlısına çok benzer. Türkiye genelinde yapılmaktadır. İçine Antep Fıstığı veya ceviz konur. Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır. Benzer tatlılar Amasya'da tırtıl baklava,[1] Erzurum'da kırım baklavası,[2] Tokat'ta oklava tatlısı, Erzincan'da lüle baklavası, Sivas'ta Sarığıburma, Elazığ'da dolanger tatlısıdır. Gaziantep Dolangel Tatlısı 15.11.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.[3]

Ayrıca Bakınız

Kaynakça

  1. ^ "AMASYA TIRTIL BAKLAVA (OKLAVADAN SIYIRMA)". Kültür Portalı. 17 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  2. ^ "Kırım Baklavası". 22 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2022.