Günümüz dünyasında Muhammed bin Kiyâ Büzürgümmîd son derece önemli ve alakalı bir konu haline geldi. Muhammed bin Kiyâ Büzürgümmîd'in toplum üzerindeki etkisinden küresel ekonomi üzerindeki etkisine kadar ilgili birçok yönü vardır. Bu nedenle, gerçek kapsamını ve önemini anlamak için Muhammed bin Kiyâ Büzürgümmîd'i çevreleyen tüm yönleri ayrıntılı olarak analiz etmek önemlidir. Bu makalede, Muhammed bin Kiyâ Büzürgümmîd hakkında daha geniş ve daha eksiksiz bir bakış açısına sahip olmamızı sağlayacak çeşitli yaklaşımları inceleyeceğiz, bunun farklı alanlardaki etkilerini ve günümüz dünyasının evrimindeki rolünü ele alacağız.
Makale serilerinden |
![]() |
Muhammad bin Kiya Buzrug Ummid (Farsça: محمد بن کیا بزرگ امید; d. 1097 - ö. 20 Şubat 1162) Alamut Kalesi'nin hakimi.
Lamasar Kalesi'inde 1097 tarihinde doğdu. Babası Kiyâ Büzürgümmîd'in vefâtı üzerine Hicrî 26 Cemaziyelevvel 532 / 9 Şubat 1138 tarihinde veâtı üzerine "Elemûtlar İkinci Gizlenen-İmâmı" olan "El-Môhtadî bin el-Hâdî" tarafından Alamut Kalesi Komutanlığı görevine atandı. Muhammad bin Kiya Hicrî 532 - 554 / Milâdî 1138 - 1159 yılları arasında toplam 22 yıl Alamut Kalesi'nin komutanlığı görevini yürüttü.
Muhammed döneminde haşhaşilerin suikastları devam etmiştir işlenen suiksat sayısı 14'tür ilk kurban ise daha önce öldürülen Abbasi Halifesi Müsterşid'in oğlu er-Râşid oldu. Nitekim Raşid İsfahanda 6 haziran 1138 yılında hizmetinde bulunan 4 haşhaşi tarafından öldürüldü[1] bu cinayete kızan Isfahan halkı bölgedeki ismaililere saldırdılar. İşlenen diğer suikastler ise şunlardır; 1143 yılında Irak Selçuklu Hükümdarı Davud Tebriz de 4 haşhaşi tarafından öldürüldü. Ayrıca Halkı ismaililere karşı kışkırtıp Pogromlara sebep olan Tiflis, Hamedan ve Kuhistan kadıları, Gürcü bir prens ve Sultan Sencer'in yardımcısı yine bu dönemde öldürüldü. Mazenderan Hükümdarı Şah Gazi Rüstem'in oğlu Girdbazu haşhaşiler tarafından öldürüldü. Hükümdar intikam için Rudbara saldırdı yüzlerce İsmailiyi kılıçtan geçirip kesik başlarından kule yaptı[2]
İsmâ‘îl’îyye Setir Devri'nden "Gözükür-İmâmlar" devrine geçiş vâkti beklentisinin yaklaşmağa başlaması neticesinde Elemûtlar-Nizârî Devleti hükümdârı ve Nizârî Bâtınî-İsmâ‘îl’îyye Mezheb'inin Yirmi İkinci İmâm-ı Zamânı olan El-Kahir bin el-Môhtadî bi-Kuvvet’ûl-Lâh / bi-Ahkâmî’l-Lâh bin El-Hâdî bin el-Nizâr'ın Hicrî 554 / M. 1159 yılında Elemûtlar-Nizârî Devleti Hükümdârlığı görevini kendisinden Nizârî Bâtınî-İsmâ‘îl’îyye Mezheb'inin Yirmi İkinci İmâm-ı Zamânı sıfatıyla devralması üzerine ömrünün geri kalan iki yılını El-Kahir bin el-Môhtadî bi-Kuvvet’ûl-Lâh / bi-Ahkâmî’l-Lâh'ın Vezîri olarak sürdürdü. Hicrî 3 Rebiülevvel 557 / 20 Şubat 1162 tarihinde vefât etti.
Makale serilerinden |
![]() |