Tofaca

Günümüz dünyasında Tofaca büyük bir önem ve ilgi kazanmış, farklı alanlarda çok sayıda tartışma ve araştırmaya neden olmuştur. Ortaya çıkışından bu yana, Tofaca diğer yönlerin yanı sıra toplumu, ekonomiyi, kültürü ve bilimi önemli ölçüde etkiledi. Yıllar geçtikçe Tofaca gelişerek mevcut bağlamın farklı ihtiyaç ve taleplerine uyum sağlayarak çeşitli sektörlerin gelişiminde ve dönüşümünde önemli bir rol oynadı. Bu nedenle Tofaca'in bugünkü etkisi ve kapsamının yanı sıra gelecekteki etkilerini de kapsamlı bir şekilde analiz edip anlamak önemlidir.

Tofaca
Тоъфа дыл (Tòfa dıl)
Ana dili olanlarRusya
Konuşan sayısı93[1]  (2010)
Dil ailesi
Dil kodları
ISO 639-3kim
Glottologkara1462[2]

Tofaca veya Tofa Türkçesi (kendilerince Тоъфа дыл Tòfa dıl), Rusya'da yaşayan Tofalar tarafından konuşulan Sayan dilleri grubundan bir Türk dilidir. 2010 yılında yalnızca 93 kişi tarafından konuşulan dil Tofa dili Tuvacaya yakın olup Soyot Tuka Türkçesi gibi tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.[1]

Alfabe

А а Б б В в Г г Ғ ғ Д д Е е Ә ә
Ё ё Ж ж З з И и I i Й й К к Қ қ
Л л М м Н н Ң ң О о Ө ө П п Р р
С с Т т У у Ү ү Ф ф Х х Һ һ Ц ц
Ч ч Ҷ ҷ Ш ш Щ щ ъ Ы ы ь Э э
Ю ю Я я

Zamirler

şahıs zamirleri
tekil çoğul
Tofa Türkçe Tofa Türkçe
мен (men) ben биъс (bìs) biz
сен (sen) sen сілер (siler) siz
оң (oŋ) o оларың (olarıŋ) onlar

Diğer zamirler: бо "bu", тээ "şu", кум "kim" ve чү "ne".

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "Население Российской Федерации по владению языками" [Population of the Russian Federation by languages used] (XLS) (Rusça). 6 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2013. 
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "{{{name}}}". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 

Dış bağlantılar