Bu makale, toplumun çeşitli yönleri üzerindeki etkisi nedeniyle son yıllarda önem kazanan Kalender konusunu ele alacaktır. Teknolojik ilerlemelerden iş dinamiklerindeki değişikliklere kadar Kalender, uzmanlar ve genel nüfus arasında büyük ilgi ve tartışma yarattı. Bu doğrultuda, Kalender'in farklı bağlamlardaki etkisinin yanı sıra kısa ve uzun vadeli etkileri de analiz edilecektir. Kalender'e ilişkin gelecekteki perspektifler ve bunun çevremizi nasıl etkilemeye devam edeceği de araştırılacak.
Makale serilerinden |
![]() |
Kalender (Arapça: قلندر), mala, mülke ve şöhrete önem vermeyen, toplumdan önemli ölçüde kendilerini tecrit etmiş, kanaat anlayışına sahip, belirli bir tarikata bağlı olan veya olmayan Sufi dervişlere denir. Çoğunlukla Orta Asya, Hindistan ve Pakistan'da bulunmaktadır.[1] Bazı önemli kalenderler; Lal Şahbaz Kalender, Bu Ali Şah Kalender ve Şems Ali Kalender.[2]
Kalenderilik, 10. yüzyılda İran'da, Horasan Melametiliği'nden kaynaklanan bir sufilik akımı olarak ortaya çıkan 12. yüzyılın sonunda Cemaleddin-i Savi adlı İranlı bir sufinin çabaları ile Orta Doğu'da ve Orta Asya'da geniş taraftar toplayan bir tasavvuf akımıdır.