Gürbüz Azak

Bu makalede Gürbüz Azak konusunu derinlemesine inceleyeceğiz, farklı yönlerini, günümüz toplumundaki önemini ve çağdaş dünyadaki önemini ele alacağız. Bu doğrultuda Gürbüz Azak'in kültürden politikaya, teknolojiden ekonomiye kadar çeşitli alanlarda yarattığı etkiyi analiz edeceğiz. Anlamını ve günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisini daha iyi anlamak amacıyla kendimizi bu olayın tarihine, sonuçlarına ve zaman içindeki gelişimine kaptıracağız. Ayrıca, Gürbüz Azak'in gelecekteki beklentilerini ve önümüzdeki yıllardaki olası gelişiminin yanı sıra şu anda yarattığı ihtilafları ve tartışmaları da inceleyeceğiz.

Gürbüz Azak
DoğumGürbüz Azak
5 Temmuz 1938
Acıpayam, Denizli
MilliyetTürk
VatandaşlıkTürkiye
MeslekŞair, yazar, ressam ve gazeteci
ÖdüllerTürkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Gürbüz Azak (d. 5 Temmuz 1938, Denizli) Türk gazeteci, ressam, yazar ve şairdir.[1] 2021 yılı Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülü'nün sahibidir.

Hayatı ve kariyeri

5 Temmuz 1938 tarihinde Denizli ilinin Acıpayam ilçesinde doğdu. Ortaöğrenimini Denizli Lisesi'nde tamamladı. Devlet Güzel Sanatlar Akademisinde Mimarlık Bölümüne girdi, ardından eğitimini yarıda bırakarak bölümden ayrıldı. Ekonomik sorunlardan dolayı eğitimine devam edemediğini belirtmiştir. Resim bölümünde eğitim almayı arzulamıştır. 1961 senesinde çalışma hayatına atıldı. Çeşitli gazetelerde çizerlik ve yazarlık yaptı. 1969'da kendi atölyesini açtı, 1974'e kadar serbest ressamlık yaptı. Yeni Asya ve Tercüman gazetelerinde yazı işleri müdürü olarak görev aldı.[2] 1980'de yeniden kendi atölyesini açtı ve dört sene serbest ressamlığa devam etti. 1984'ten sonra ise Türkiye gazetesinde köşe yazarı olarak kariyerini devam ettirdi. Birçok kitabın kapağını çizdi. Çeşitli konsey ve cemiyetlerin mensubudur. Nedim Gürbüz, Oğuz Akalan, Aliş isimlerini mahlas olarak kullanmıştır.[3] 2021'de Türkiye Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görüldü.[4]

Dava

Büyük Doğu dergisindeki görevi sırasında çizdiği bir kapak nedeniyle hakkında dava açıldı, savcılık 5 yıl hapsini talep etti. Tedbirler Kanunu kaldırılınca dava düştü. 2000 yılında ise bir yazısında hükûmete hakaret ettiği iddiasında bulunularak hakkında tekrar dava açıldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Anadolu Ajansı". Anadolu Ajansı. 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  2. ^ "Gürbüz AZAK". Hacettepe Üniversitesi. 7 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  3. ^ a b "GÜRBÜZ AZAK". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 7 Şubat 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023. 
  4. ^ "T.C.CUMHURBAŞKANLIĞI : Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri 21.12.2021". www.tccb.gov.tr. 23 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Eylül 2023.