Bekir Karlığa

Bu makalede Bekir Karlığa'in çağdaş toplum üzerindeki etkisini araştıracağız. Bekir Karlığa siyasetten popüler kültüre kadar çeşitli alanlarda önemli bir ilgi ve tartışma noktası olmuştur. Yıllar geçtikçe, Bekir Karlığa'in insanların hayatlarında büyük önem ve etkiye sahip bir konu olduğu, bir bütün olarak topluma hem faydalar hem de zorluklar sağladığı kanıtlandı. Detaylı analiz yoluyla Bekir Karlığa'in inançlarımızı, değerlerimizi ve eylemlerimizi nasıl şekillendirdiğini ve etkisinin modern yaşamın farklı yönlerine nasıl yayıldığını inceleyeceğiz. Ek olarak, Bekir Karlığa hakkındaki farklı bakış açılarını ve görüşleri inceleyeceğiz ve bu konudaki görüşlerin karmaşıklığını ve çeşitliliğini vurgulayacağız. Kısacası bu makale, Bekir Karlığa'e derinlemesine ve kapsamlı bir bakış sunarak onun çağdaş gerçeklik üzerindeki önemini ve etkisini ele alıyor.

Bekir Karlığa (1947, Besni)

1965'te Kahramanmaraş İmam-Hatip Okulu'nu bitirdi. 1972'de İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nden, 1977'de İÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden mezun oldu. Fakültedeki görevine, Yüksek İslâm Enstitüsü döneminde 1977 yılında Felsefe ve Mantık asistanı olarak başladı. 1980 yılında İÜ Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde İslâm Kaynakları Işığında Pythagoras ve Pre-Sokratik Filozoflar adlı teziyle doktor oldu. Yüksek İslâm Enstitüsünün fakülteye dönüştürülmesinden sonra 1983'te yardımcı doçentliğe yükseltildi ve Kelâm-Felsefe Bölümü başkanlığına atandı. 1985-1986 yılları arasında bir yıl süre ile Paris'te bilimsel araştırmalar yaptı. 1987'de doçent, 1993'te profesör oldu. 2009'da Başbakan'ın danışmanı oldu. Türkiye Eşgüdüm Başkanı ve Bahçeşehir Üniversitesi Medeniyet Araştırmaları Merkezi Başkanıdır.

18 Nisan 2004 tarihinde Hürriyet Gazetesi'nde yer alan röportajında "Kuran’da ateistlerle ilgili ne gibi hükümler var?" şeklindeki soruya vermiş olduğu cevap çok tartışılmıştır. Burada Fethullah Gülen'in ateist ile teröristi aynı kefeye koyan ifadesinin yanlışlıkla söylenmiş olduğunu belirtiyordu.[1]

Ödüller

Kaynakça

  1. ^ Kaplan, Sefa (18 Nisan 2004). "Öyle demek istemedi". Hürriyet Gazetesi. 2 Mayıs 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2012. 
  2. ^ "2016 Yılının "Yazar, Fikir Adamı ve Sanatçıları" Açıklandı". Türkiye Yazarlar Birliği. 28 Şubat 2017. 6 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2017. 

Eserleri

Hadislerle Kur'an-ı Kerîm Tefsîri İbn Kesîr (Bedrettin Çetiner ile birlikte), Çağrı Yayınları, 1991