Büyük Doğu (dergi)

Çağdaş toplumumuzda Büyük Doğu (dergi)'in önemi yadsınamaz. Antik çağlardan beri Büyük Doğu (dergi) insanlığın evriminde çok önemli bir rol oynamıştır. İster çeşitli akademik disiplinlerde bir çalışma konusu olsun, ister toplumsal hareketlerin kahramanı, ister popüler kültürün sembolik bir figürü olsun, Büyük Doğu (dergi) dünya tarihinde silinmez bir iz bırakmıştır. Etkisi siyasetten ekonomiye, bilimden sanata ve teknolojiye kadar hayatın her alanına yayılıyor. Bu makalede, Büyük Doğu (dergi)'in büyüleyici evrenini derinlemesine inceleyeceğiz, modern yaşamın farklı alanları üzerindeki etkisini keşfedeceğiz ve gelecekteki önemi üzerinde düşüneceğiz.

Büyük Doğu
EditörNecip Fazıl Kısakürek
KategorilerPolitika, din
SıklıkAylık
İlk sayı17 Eylül 1943[1]
Son sayı1978
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Büyük Doğu, 1943-1978 yılları arasında, Necip Fazıl Kısakürek'in farklı dönemlerde yayımladığı İslamcı bir dergidir.[2]

17 Eylül 1943 günü ilk sayısı yayımlandığında Türkiye'deki ilk İslamcı dergi olmuştur.[1]

Dergi yazarları kendilerine "Büyük Doğucular" olarak adlandırdı. Dergi İslami bir bakış açısına sahipti. Büyük Doğu dergisi, başlangıçta, birçoğu Necip Fazıl'ın yakın arkadaşı olan ve dönemin entelektüellerini kadrosunda barındıran bir dergiydi. İlk dönem Büyük Doğucularda, Sait Faik, Özdemir Asaf, Oktay Akbal ve Salih Murad Uzdilek gibi isimler yer aldı. Necip Fazıl'ın yönetiminde çıkan Büyük Doğu dergisi tek parti döneminde ve Demokrat Parti iktidarına muhalif bir tutum sergiledi. Büyük Doğu, 1940-1980 arası dönemde, İslamcı bir düşünce ekolü özelliği taşıdı. İslamcılığa yakın duran birçok kişi, siyaset insanı ve aydınını etkiledi. Büyük Doğu, aynı zamanda Necip Fazıl'ın kurduğu Büyük Doğu Hareketi düşünce sisteminin de adı oldu.

Kaynakça

  1. ^ a b Kılıç, Ziya (2006). "Büyük Doğu Mecmuası'nın Yayın Hayatına Başlaması, Yapısı, Yayın Politikası, Sosyal ve Siyasi Görüşleri (1943-1951)". Kayseri: Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. 8 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ocak 2013. 
  2. ^ "Büyük Doğu Siyasi-Edebi Haftalık Mecmua". İslamcı Dergiler Projesi. 19 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Temmuz 2021.