Aydın Savunması

Günümüzde giderek daha fazla insan bu konu hakkında bilgi ve bilgi arayışına girdiğinden, Aydın Savunması'e olan ilgi önemli ölçüde arttı. Aydın Savunması genel olarak toplumun dikkatini çekerek farklı alanlarda tartışmalara yol açtı. Bu makalede, Aydın Savunması'i daha detaylı inceleyerek onun günümüz dünyasındaki etkisini, alaka düzeyini ve sonuçlarını analiz edeceğiz. Aydın Savunması, kökeninden bugünkü gelişimine kadar her yaştan ve farklı meslek alanlarından insanın ilgisini çeken bir konu haline geldi. Aydın Savunması ve onun günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisi hakkında daha fazlasını keşfetmek için bu yolculukta bize katılın.

Aydın Savunması
Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi
Tarih27 Haziran - 4 Temmuz 1919
Bölge
Sonuç Aydın şehrinin geçici olarak geri alınması; Yunan zaferi
Taraflar
Yunanistan Krallığı Yunanistan Kuvâ-yi Milliye
Komutanlar ve liderler
Yunanistan Krallığı Albay Shinas[1] Yörük Ali
Güçler
2 alay (~3.000 asker)[2] 1.920 piyade ve 17 süvari[2]
Kayıplar
İki taraf da 1.500-2.000 arası

Aydın Savunması, Türk Kurtuluş Savaşı'nın en erken aşamalarında Yunan işgalinin ilk dalgasına karşı gerçekleştirilmiştir. Başlarında Yörük Ali'nin bulunduğu efelerin 27 Haziran 1919 günü Sultanhisar'ın güneydoğusundaki Malgaç Çayı köprüsünün bitişiğindeki karakolu basmalarıyla (Malgaç Baskını) başlamış, kaçan Yunan kuvvetlerini takiple Aydın şehrine girmeleri ve şehirdekileri de geri çekilmek zorunda bırakmaları ile sürmüştür. Efeler Aydın'ın kontrolünü bir hafta ellerinde tutmuşlar, 4 Temmuz günü takviye edilmiş Yunan birliklerinin dönmesiyle dağlara çekilmişlerdir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "για το Αϊδίνι". 17 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Mart 2018. 
  2. ^ a b Kurtuluş savaşında levazım ikmal faaliyetleri, Murat Günal Ataman, Hacettepe Üniversitesi (Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü), s. 41