Suriye arması

Günümüz dünyasında Suriye arması, dünya çapında milyonlarca insanın dikkatini çeken alakalı bir konudur. Suriye arması, ortaya çıkışından bu yana her türlü fikir ve tartışmayı yaratarak uzmanların ve hayranların buluşma noktası haline geldi. Yıllar geçtikçe sınırları ve kültürleri aşan, farklı bilgi alanlarına ilginin artmasına yol açan bir olgu haline geldi. Bu makalede, Suriye arması'in etkisi ve öneminin yanı sıra mevcut bağlamdaki sonuçlarını da kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz.

Suriye arması
Ayrıntılar
KullananSuriye
Kabul tarihi10 Aralık'tan beri de facto kullanımda
KalkanSoluk Vert, Argent ve Sable renklerine göre sıralanmış, soluk Gules renginde üç Yıldız
MesnetlerKureyş Şahini
SloganArapçaالجمهورية العربية السورية
Suriye Arap Cumhuriyeti

Suriye Arap Cumhuriyeti'nin arması altın renkli bir Kureyş Şahini'dir ve ortasında resmi bayrağın yazılı olduğu Arapça bir kalkan ile bereket ve yaşamı simgeleyen iki buğday sapı bulunur. Şahin, pençelerinde Kufi alfabesiyle yazılmış "Suriye Arap Cumhuriyeti" yazılı bir şerit tutmaktadır. Bu bayrak, silahlı muhaliflerin başkent Şam'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından geçiş hükümeti tarafından kullanılmıştır.

Suriye Cumhuriyeti'nin 14 Mayıs 1930'da kurulmasından bu yana, Suriye'nin - kompozisyon olarak oldukça tutarlı olsa da - birkaç arması olmuştur: bir kalkan taşıyan bir mesnet (genellikle Kureyş Şahini) ve altında bir parşömen üzerinde ülkenin resmi Arapça adı.

Tarih

Suriye Cumhuriyeti

Resmi Gazete'de yayımlanan 6/3/1364 AH-18/2/1945 MS tarihli ve 158 sayılı Kararname uyarınca: Suriye Cumhuriyeti'nin amblemi, ortasında Suriye bayrağının yıldızları olan üç yıldız bulunan bir Arap kalkanından oluşur. Kalkan, Cahiliye Dönemi'nde Kureyş'in sancağı ve Halid bin Velid'in Şam'ı fethettiği zamanki sancağı olması nedeniyle Arap tarihinden türetilen bir şahin tarafından kucaklanmıştır. Kalkan üç çizgi ile çevrelenmiştir ve kalkanın alt kısmında ülkenin ilk mahsulünü ve tarımsal karakterini simgeleyen iki buğday sapı bulunmaktadır. Şahin pençelerinde, Arap milliyetçiliği kavramının henüz resmileşmediği Kufi yazısıyla "Suriye Cumhuriyeti" yazan bir kurdele tutmaktadır.[1]

Arma, Suriyeli bir diplomat ve görsel sanatçı olan sanatçı Halid el-Aseli tarafından tasarlanmıştır. Babası Aselizade Şükrü Bey, ünlü bir Suriyeli milliyetçi politikacı ve 6 Mayıs 1916 şehitlerinden biriydi. Halid el-Aseli 1915 yılında doğmuş, gazetecilik ve karikatürle uğraşmış ve 1990 yılında ölmüştür.[2]

Birleşik Arap Cumhuriyeti

1958 ve 1961 yılları arasında Birleşik Arap Cumhuriyeti'nde (BAC) Suriye'nin Mısır ile birleşmesi sırasında, armanın temeli olarak Selahaddin Eyyubi'nin pan-Arap kartalı kullanıldı. Suriye 1961'de birlikten çekilmiş olsa da Mısır 1971'e kadar BAC'nin resmi adını, bayrağını ve armasını kullanmaya devam etti. Suriye, iki yıl sonra yıldız ve orle renklerini tersine çevirerek BAC'den önce kullanılan armaya geri döndü.

1972 ve 1977 yılları arasında Mısır, Libya ve Suriye'nin gevşek bir birliği olan Arap Cumhuriyetleri Federasyonu döneminde, arması olarak Kureyş Şahini kullanıldı.

Birliğin sona ermesinden sonra, eski üç üye devletlerin üçü de Kureyş Şahini'ni elinde tuttu. Mısır nihayet 1984'te, başarısız birlikten önce hem Mısır hem de Libya'nın arması olarak hizmet eden ve hala Mısır, Irak ve Filistin'in armalarında temel olan Selahaddin Kartalı'na geri döndü. Suriye, Kaddafi döneminde Libya'da olduğu gibi Kureyş Şahini'ni kullanmaya devam etti (her ne kadar Libya versiyonunda, Suriye versiyonunda olduğu gibi, sinister'dan ziyade dexter hali kullanılıyor olsa da).

Arma, 17 Haziran 1980 tarihinde Halk Meclisi tarafından onaylandıktan sonra 21 Haziran 1980 tarihinde 37 sayılı Kanun ile kabul edilmiş ve Resmi Gazete'nin 1980 tarihli 26. sayısında yayımlanmıştır. Bu amblemde, Suriye'nin ulusal bayrağını taşıyan bir kalkanı destekleyen Kureyş Şahini[3] ve "Suriye Arap Cumhuriyeti" (Arapça: الجمهورية العربية السورية) yer alır.

Mart 2011'de başlayan Suriye İç Savaşı sırasında, Suriye Kurtuluş Hükümeti, Suriye Geçici Hükümeti ve Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi dahil olmak üzere Suriyeli muhalifler tarafından çeşitli semboller ve amblemler kullanıldı. Esad rejiminin Aralık 2024'te düşmesinin ardından, yeni kurulan Suriye Geçiş Hükümeti, Suriye'nin 1946'da Fransa'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra kullandığı bayrağı temel alan yeni bir kalkan ile armayı güncelledi.[4][5]

Galeri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ الجريدة الرسمية، العدد 16، تاريخ 29 آذار 1945.
  2. ^ "Creator of the Syrian National Emblem Khaled al-Asali with Prime Ministers Barazi and Azm - 1954". 
  3. ^ Picture of Syria flag and coat of arms | Syria flag and coat of arms Photo | World Book Encyclopedia 27 Nisan 2006 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  4. ^ "Coat of arms of Syria". 10 Aralık 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Aralık 2024. 
  5. ^ "سفارة الجمهورية العربية السورية في القاهرة". www.facebook.com. Erişim tarihi: 11 Aralık 2024.