Egemen devlet

Bugün Egemen devlet, geniş bir toplum yelpazesinin dikkatini çeken, son derece alakalı bir konudur. Teknolojinin ve küreselleşmenin sürekli ilerlemesiyle birlikte Egemen devlet, farklı alanlardaki tartışma ve tartışmaların merkezi noktası haline geldi. Egemen devlet, akademik alandan iş dünyasına ve siyasi alana kadar, çağdaş toplum üzerindeki etkisini anlamaya çalışan bir dizi düşünce ve soru üretti. Bu makalede, Egemen devlet ile ilgili farklı yönleri ayrıntılı olarak inceleyeceğiz, çeşitli alanlardaki etkilerini analiz edeceğiz ve bugün bu kadar alakalı olan bu konuya ilişkin kapsamlı bir vizyon sunacağız.

Egemen devlet, tanımlanmış sınırları, belli bir bölgede egemenliği, kalıcı bir nüfusu, bir hükûmeti, diğer devlet ve güçlerden bağımsızlığı ve diğer egemen devletlerle ilişki kurma kapasitesi olan devletlere verilen addır.[1] Genellikle bir başka devlete bağımlı veya herhangi diğer güç veya devletin kontrolüne tabi değildir. Tanınmayan devletler de egemen devlet olabilir; ama bu tür devletler diğer egemen devletlerle ilişki kurmakta genellikle zorlanırlar.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Shaw, Malcolm Nathan (2003). International law. Cambridge University Press. p. 178. "Article 1 of the Montevideo Convention on Rights and Duties of States, 1933 lays down the most widely accepted formulation of the criteria of statehood in international law. It note that the state as an international person should possess the following qualifications: '(a) a permanent population; (b) a defined territory; (c) government; and (d) capacity to enter into relations with other states'" Jasentuliyana, Nandasiri, ed (1995). Perspectives on international law. Kluwer Law International. p. 20. "So far as States are concerned, the traditional definitions provided for in the Montevideo Convention remain generally accepted."