Modern dünyada, İlgi eki toplumun farklı alanlarıyla giderek daha alakalı hale geldi. İlgi eki kurulduğu günden bu yana büyük ilgi uyandırmış ve çeşitli çalışma ve araştırmalara konu olmuştur. Bu makalede, İlgi eki'in etkisini ve etkisinin yanı sıra farklı bağlamlardaki etkilerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Tarih boyunca İlgi eki, hem bireysel hem de kolektif olarak insanların yaşamlarında temel bir rol oynamıştır. Kapsamlı bir analiz yoluyla, İlgi eki'in en alakalı yönlerini ve gelecekteki olası gelişmelerini ele alan eksiksiz ve güncel bir vizyon sunmayı amaçlıyoruz.
Örnekler |
---|
|
İlgi eki veya tamlayan eki, dil bilgisinde bir varlığın kime ait olduğunu bildiren bu ek, Türkiye Türkçesinde ünsüzle biten ad kök ve gövdelerine {+In} "-ın, -in, -un, -ün" ve ünlüyle bitenlerden sonra {+nIn} "-nın, -nin, -nun, -nün" şekillerine sahiptir.[1][2] Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.[3] "i" harfi, büyük ve küçük ünlü uyumuna uyacak şekilde dar ünlülerden birine (ı, i, u, ü) dönüşebilir:
İlgi ekine sıklıkla isim tamlamalarında rastlanmasına rağmen görünürde bir tamlamanın parçası olmayan sözcüklerde de kullanılır:
Su ve ne kelimeleri –y- yardımcı sesini alır: suyum, neyin
İle, için, gibi, kadar edatları, zamirlere –in eki ile bağlanırlar:
İlgi ekleri belirtili isim tamlaması yapımında kullanıldığı için, iyelik ekleri ile yakından ilişkilidir. İyelik ekleri tamlamada ikinci kısmın (tamlananın) sonuna gelen eklerdir:
İlgi eki, aitlik eki "-ki" ile karıştırılmamalıdır.
Arkadaşlarımızın ödevleri