Hanefi Mehmed Efendi

Günümüzde Hanefi Mehmed Efendi her yaştan ve her kökenden insanın dikkatini çeken genel bir ilgi konusu haline geldi. Hanefi Mehmed Efendi ortaya çıkışından bu yana bilim, kültür, siyaset ve toplum gibi farklı alanlarda tartışmalara, araştırmalara ve analizlere konu olmuştur. Bu olgu, insanların günlük yaşamlarında Hanefi Mehmed Efendi'i algılama ve ona yaklaşma biçimini etkileyen bir dizi yansıma yarattı. Bu makalede, Hanefi Mehmed Efendi'in çeşitli yönlerini ve mevcut bağlamdaki ilişkisini inceleyerek okuyucunun bu olguyu ve bunun günümüz toplumundaki sonuçlarını daha iyi anlamasını sağlayacak ayrıntılı ve kapsamlı bir analiz sunacağız.

Hanefi Mehmed Efendi
DoğumAydın
Ölüm1658
İstanbul
Meslekşeyhülislam, kadı, müderris
Yerine geldiğiHocazade Mesud Efendi
Yerine gelenBalizade Mustafa Efendi

Hanefi Mehmed Efendi (d. Nahcivan, ? - ö. İstanbul, 1 Ekim 1658), Osmanlı şeyhülislamı.

Nahcivan'da başladığı eğitimine İstanbul'da devam etti. Mülazım olarak öğretim hayatına başlayan Hanefi Mehmed Efendi, Sahn-ı Seman, Beyazıt ve Selimiye Medreselerinde müderrisliğe devam etti. Medine, Mısır ve Edirne kadılıklarında bulundu. 1651 yılında şeyhülislamlık makamına getirildi ancak Ebusaid Mehmed Efendi'nin taraftarlarının kışkırtması neticesinde şeyhülislamlık makamından alınarak Rumeli kazaskerliğine atandı. Hocazade Mesud Efendi'den sonra şeyhülislamlık makamına getirildi ancak ihtiyarlığı sebebiyle bu makamında kısa süre kalabildi. Sultan İbrahim'in hal'inde ve sonraki süreçte etkili olmuştur. 1 Ekim 1658 tarihinde ölmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ İpşirli, Mehmet (1997). "HANEFÎ MEHMED EFENDİ". TDV İslâm Ansiklopedisi. 15. İstanbul: Türkiye Diyanet Vakfı. s. 554. 8 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Aralık 2023. 
Önce gelen:
Hocazade Mesut Efendi
Osmanlı Şeyhülislamı
1656
Sonra gelen:
Balizade Mustafa Efendi