Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi

Bugünkü yazımızda Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi'i ve günümüz toplumu üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde analiz edeceğiz. Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi, son yıllarda büyük önem kazanan, büyük tartışmalara ve ihtilaflara yol açan bir konudur. Tarih boyunca Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi, toplumdaki değişimlere uyum sağlayarak ve evrimleşerek çalışma ve tartışma konusu olmuştur. Bu yazıda Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi hakkında var olan farklı bakış açıları ve görüşlerin yanı sıra farklı alanlardaki etkisini de inceleyeceğiz. Ayrıca güncel olaylarla bağlantısını ve geleceğe yansımasını da araştıracağız.

Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi
DoğumAydın
Ölüm1911
İstanbul
Meslekşeyhülislam, kazasker,
Yerine geldiğiMehmet Sahip Molla Bey Efendi
Yerine gelenMusa Kazım Efendi

Çelebizade Hüseyin Hüsnü Efendi (d. İstanbul, 1849 - ö. istanbul, 1911), Osmanlı şeyhülislamı.

Babası İbrahim Rüştü Efendi'dir. Dini eğitimine babasında başlayan Hüseyin Hüsnü Efendi daha sonra sıbyan mektebine ve sonrasında rüşdiyeye gitmiştir. Gelibolu'da Camii Atik medresesinde Osman Efendi'den medrese eğitimi almıştır. Mülazim olarak göreve başladıktan sonra Vakay-i Şer'iye kitabeti muavinliğine getirilmiştir. Daha birçok vazifeler ifa ettikten sonra 1888 tarihinde Mahkemeyi Teftiş Evkaf müşteşarlığına, Evkaf seniyye-i melukane memuriyetine tayin edilmiştir.

Mekteb-i Hukuk'ta Evkaf (vakıflar hukuku) ve Tapu nizamnamesi muallimliği görevlerinde bulunmuştur. 1897 tarihinde beş yıl kalacağı Yemen'e Heyeti Islahiye azalığı vazifesiyle yollanmıştır. 1906 tarihinde Anadolu Kazaskeri görevine getirilmiştir. Daha sonra şeyhülislamlık makamına getirilmiştir.

Kaynakça

Önce gelen:
Mehmet Sahip Molla Bey Efendi
Osmanlı Şeyhülislamı
1910
Sonra gelen:
Musa Kazım Efendi