Günümüz dünyasında, Barbizon ekolü geniş bir yelpazedeki bireyler için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Toplum üzerindeki etkisi, akademik alanla ilgisi, iş dünyasındaki etkisi veya günlük yaşamdaki önemi nedeniyle Barbizon ekolü kendisini güncel konuşma ve tartışmalarda merkezi bir konu olarak konumlandırdı. Barbizon ekolü, kökeninden zaman içindeki evrimine kadar hem uzmanların hem de acemilerin dikkatini çekmiş ve günümüz dünyasındaki etkilerinin ve rolünün daha iyi anlaşılmasına yönelik ilginin artmasına neden olmuştur. Bu makalede, bu konuda kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak amacıyla Barbizon ekolü'in farklı yönlerini, önemini ve farklı alanlardaki etkisini inceleyeceğiz.
Barbizon ekolü (1830 - 1870), 19. yüzyılda Fransız bir ressam grubu tarafından uygulanan manzara resmi tarzını tanımlamak için kullanılır. Ekol ismini ressamların bir araya geldikleri Fontainebleau (Fransa) yakınlarındaki Barbizon köyünden alır.
Barbizon ressamları, görsel sanatlarda romantizmin baskın olduğu bir dönemde, gerçekçiliğe giden yolun bir parçası oldular. 1824 yılında Paris Salonu'nda John Constable'ın eserleri sergilendi. Ressamın, kırsal manzaraları bazı genç meslektaşlarını etkiledi. Bu genç ressamlar, şekilciliği reddedip doğadan esinlenerek tablolar yapmaya başladılar. Doğa manzaraları, dramatik olaylar yerine tablolarının ana konusunu oluşturmaya başladı.
1848 Devrimleri boyunca, ressamlar Barbizon'da buluşup Constable'ın fikirlerini takip ettiler ve oradaki doğayı resmettiler. Bu ressamlardan biri olan Jean-François Millet manzara resmi yapma fikrini geliştirdi ve köylü figürleri, köy yaşamı ve tarlalarda çalışan insanları betimlemeye başladı. 1857'de yaptığı Des glaneuses isimli tabloda hasatta çalışan üç köylü kadını çizdi. Tablo hiçbir hikâye anlatmıyordu ya da bir dram betimlenmemişti. Sadece işlerini yapan üç kadın vardı.
Barbizon ekolünün önde gelen isimleri arasında Jean-Baptiste Camille Corot, Théodore Rousseau, Jean-François Millet ve Charles-François Daubigny gelir. Diğer üyeleri ise Jules Dupré, Constant Troyon, Charles Jacque, Narcisse Virgilio Diaz, Charles Olivier de Penne, Henri Harpignies, Gabriel Hippolyte LeBas (1812-1880), Albert Charpin, Félix Ziem, François-Louis Français ve Alexandre DeFaux'dur.
Hem Rousseau (1867) hem de Millet (1875) Barbizon'da öldüler.