Günümüz dünyasında Süprematizm benzeri görülmemiş bir önem kazanmıştır. Bilim, kültür, eğlence ya da siyaset alanında olsun Süprematizm temel bir tartışma ve analiz konusu haline geldi. Etkisi sınırları aştı ve çağdaş toplumda büyük bir tartışmaya yol açtı. Önemini ve sonuçlarını anlamak için, konunun tüm boyutlarına inmemize olanak sağlayacak, derin ve detaylı bir çalışma yürütmek gerekiyor. Bu yazıda, günümüzde çok alakalı olan bu konuya ışık tutmak amacıyla Süprematizm ile ilgili kökeninden günümüz dünyasındaki etkisine kadar farklı yönleri inceleyeceğiz.
Süprematizm, soyut geometriciliği benimseyen bir resim anlayışıdır. Bu terimi Kazimir Maleviç kendi geometrik soyutlaması için kullanmıştır.
Maleviç 1913'te sanatı objeye bağlı görüşten kurtarmaya çalışmıştır, bunu da kübizmin ışığında yapmıştır. Maleviç, soyut resimde bulunan bütün ekspresyonist ve hikâyeci öğelerin ortadan kaldırılmasını ve mutlak saf biçimlerin, basit uyumların kurulmasında kullanılmasını önermektedir.
Konstrüktivistler gibi sanatın faydacılığını savunmalarına rağmen onlardan ayrılan ferdiyetçi bir tavır benimsemişlerdi. Sanatçının bir mühendis ve bilim insanı olması fikrine karşı çıkarak hür bir sanatçı tipi oluşturmayı hedeflediler.
Süprematistler açı, çember, dikdörtgen ve haç biçimlerini kullanmışlardır.
![]() | Sanat ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |