Bu yazımızda hem uzmanlar hem de hayranlar arasında büyük ilgi ve tartışma yaratan Ziraat mühendisliği konusuna değineceğiz. Uzun süredir Ziraat mühendisliği, coğrafi ve kültürel engelleri aşan bir konu olarak çeşitli alanlarda çalışma ve araştırma konusu olmuştur. Tarih boyunca Ziraat mühendisliği, bireysel kararlardan önemli dünya olaylarına kadar her şeyi etkileyerek birçok insanın hayatında önemli bir rol oynamıştır. Bu analiz aracılığıyla, Ziraat mühendisliği'in toplumumuz üzerindeki önemini ve etkisini anlamaya çalışacak, aynı zamanda onun bugünkü anlamını ve geçerliliğini daha derinlemesine incelememize olanak tanıyan yeni perspektifleri ve yaklaşımları keşfetmeye çalışacağız.
Ziraat mühendisliği bitkisel üretim (tarla bitkileri, bahçe bitkileri) ve zootekni (büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirme ve ıslahı, kümes hayvanları, arıcılık, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik) yanında süt teknolojisi, tarımsal biyoteknoloji, tarım makinaları, tarımsal enerji sistemleri, tarımsal yapılar (kültür-teknik), arazi ve su kaynakları, toprak bilimi ve bitki besleme, tarım ekonomisi, tarım ürünleri teknolojisi, bitki koruma, peyzaj mimarlığı, biyoyakıt ve biyogaz enerji üretimi alanlarında uğraş veren mühendislik dalıdır.[1]
Kaliteli tahıl, sebze, meyve ile endüstri ve süs bitkilerinin bilimsel ve ekonomik yöntemlerle yetiştirilmesi alanında bilgi ve beceriye sahip nitelikli kişidir.
Tarım alanlarının belirlenmesi, erozyondan korunması, sulanması, tarımda kullanılan her türlü yapının, makine ve enerji türünün belirlenmesi ve üretimin projelendirilmesi alanında bilgi ve beceriye sahip nitelikli kişidir.
Ziraat Mühendisliği (Bitkisel Üretim) programında okumak isteyen bir öğrencinin;
Ziraat Mühendisliği(Tarım Teknolojisi) programında okumak isteyen bir öğrencinin;
Ziraat Mühendisleri (Bitkisel Üretim): Tüm işlerini açık havada yürütürler. Çalışırken çiftçilerle iletişim halindedirler.
Ziraat Mühendisleri (Hayvansal Üretim): Kapalı ve açık alanlarda çalışabilirler. Genellikle hayvancılık işletmelerinde, özel veya kamu işletmelerinde çalışabilirler. Bunun yanında kendi işletmelerini kurabilirler. Yem fabrikaları, tavukçuluk işletmeleri, besicilik ve süt sığırcılığı işletmeleri ile koyun ve keçi yetiştiriciliği işletmelerinde çalışabilirler
Ziraat Mühendisleri (Tarım Teknolojisi): Meslek elemanları, tarım alet ve makineleri üreten kamu ve özel kuruluşlara ait fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışırken; ziraat mühendisleriyle, makine mühendisleriyle, makine teknisyenleriyle, çiftçilerle, meslektaşlarıyla ve işçilerle iletişim halindedirler.
İstek duydukları alana göre;
işlerini yapabilecek yasal yetkinliktedirler.