Günümüz dünyasında Motorlu taşıt ilgi kazanmış ve pek çok kişinin dikkatini çekmiş bir konudur. Motorlu taşıt gerek toplum üzerindeki etkisi, gerek bilimsel alanla ilgisi, gerekse tarihteki önemi nedeniyle çeşitli sektörlerde derin ilgi uyandırmıştır. Bu olgu kapsamlı tartışmalara yol açtı ve sonuçlarının daha iyi anlaşılması için çok sayıda araştırmaya yol açtı. Motorlu taşıt gelişmeye devam ettikçe etkisini yakından analiz etmek ve potansiyel sonuçlarını araştırmak büyük önem taşıyor. Bu makalede, Motorlu taşıt'in bugünkü rolünü daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz ve farklı bağlamlardaki önemine değineceğiz.
Motorlu taşıt veya otomotiv taşıtı olarak da bilinen motorlu taşıt kendinden tahrikli bir araç olup genellikle tekerlekli, demiryolu üzerinde çalışmayan (tren veya tramvay gibi) ve insan veya kargo taşımacılığı için kullanılır.
Aracın tahriği genellikle bir içten yanmalı motor veya elektrik motoru veya ikisinin birlikte olduğu hibrit elektrik araç ve plug-in hibritlerle yapılır. Yasal sınıflandırmaya göre motorlu araçlar genellikle arabalar, otobüsler, motosikletler, arazi araçları, hafif kamyon ve normal kamyonlardır. Bu sınıflandırmalar, her ülkenin yasal kodlarına göre değişiklik göstermektedir. ISO 3833: 1977, kara yolu taşıtı tipleri, terimleri ve tanımları için standarttır.[2] Genel olarak, engelli kişilerin bir operatör ruhsatına sahip olmalarını veya etiket ve sigorta gerektirmelerini önlemek için motorlu tekerlekli sandalye'ler yasalarca özellikle motorlu taşıt sayılmaz.
(2011 itibarıyla), arazi araçları ve ağır inşaat ekipmanı dışında dünyada bir milyardan fazla motorlu araç kullanıldı.[3][4][5] ABD yayıncısı Ward's, 2019 itibarıyla dünyada 1.4 milyar binek otomobillerin kullanımda olduğunu tahmin etmektedir.[6]
2010 yılında küresel araç sahipliği 1000 kişi başına 148 araçtı.[5] Çin, Eylül 2018 sonunda kaydedilen 322 milyon motorlu araçla dünyanın en büyük motorlu taşıt filosuna sahiptir.[7] Amerika Birleşik Devletleri, 2016 yılında 1000 kişi başına 832 araçla dünyanın en yüksek kişi başına araç mülkiyetine sahiptir.[1] Ayrıca Çin, 2009 yılında dünyanın en büyük yeni otomobil pazarı haline geldi.[4][5][8] 2011 yılında, Çin önderliğinde 18,4 milyon motorlu araç üretilenle, toplam 80 milyon otomobil ve ticari araç üretildi.[9]
<ref>
etiketi; USeDataBook36
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)<ref>
etiketi; TwoBillion
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)<ref>
etiketi; Plunket11
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)<ref>
etiketi; Wards11
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)<ref>
etiketi; ChinaInUse2018
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)<ref>
etiketi; BBC
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)