Günümüz dünyasında Ses konuşma tanımlayıcı yazılımlar sürekli tartışılan ve üzerinde düşünülen bir konu haline geldi. İlgisi siyasetten kültür ve teknolojiye kadar toplumun farklı alanlarını kapsamaktadır. Zamanla, Ses konuşma tanımlayıcı yazılımlar etkisini ve çeşitli alanlarda önemli değişiklikler yaratma yeteneğini gösterdi. Bu konudaki görüşlerin çeşitliliği ve çoğu zaman kutuplaşması, bu konunun objektif ve multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmasının önemini ortaya koymaktadır. Bu makalede, Ses konuşma tanımlayıcı yazılımlar'in farklı yönlerini ve bugünkü etkisini inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini ve geleceğe yansımasını analiz edeceğiz.
Bu madde, Vikipedi biçem el kitabına uygun değildir. Maddeyi, Vikipedi standartlarına uygun biçimde düzenleyerek Vikipedi'ye katkıda bulunabilirsiniz. Gerekli düzenleme yapılmadan bu şablon kaldırılmamalıdır.(Ocak 2010)
Subvokal konuşma tanıma araştırmalarında kullanılan elektrotlar.
Sesli konuşmayı yazıya çeviren bilgisayar yazılımları veya daha yaygın ve bilinen İngilizce adıyla "Speech recognition"
kelime açılımı kök anlamıyla ses kayıt tespiti ; Dikte -
genelde bilinen Konuşma Sentezleyici veya Speech Synthesizer, programlarının aksine
mikrofon benzeri bir şekilde daha önceden alınan bir konuşma veya diyalogun
bilgisayar üzerinde yazılı bir hale getirilmesi için kullanılan programlardır.
kullanım alanları
özellikle gazetecilik açısında video ve ses formatında alınan görüşme ve mülakatların bilgisayar ortamında arşivlenmesi ve daha sonraki süreçlerde kişilerin hangi sözü ne zaman söylediğini ortaya çıkması açısında kullanıldığı gibi ulusal güvenlik açısında yasal zaman aşımı süresince kaydedilen telefon görüşmelerinin şüpheli konuşma veya anahtar kelimeli arama için dinleme işinin yasal anlamda tarafsız olarak bilgisayar tarafından tanımlanmasıdır.
Dragon NaturallySpeaking from Nuance Communications is the continuous-speech successor to the older DragonDictate product, and appears to be the focus of all their current development effort (in the dictation area). Since version 10.1 it runs on 64-bit Windows, too.
IBM ViaVoice - Control and development as it pertains to embedded processors remain in the hands of IBM. Linux, Mac OS, and Windows products were licensed to Nuance Communications (formerly ScanSoft) which has since discontinued the product. The Nuance website provides a list of which legacy systems can run the final versions.
MacSpeech Dictate - Mac OS X speech recognition using the Dragon NaturallySpeaking engine. This replaces MacSpeech's former iListen product which is based on Philips Speech Technology.
MicrosoftSpeech API - Speech recognition functionality included as part of Microsoft Office and on Tablet PCs running Microsoft Windows XP Tablet PC Edition. It may also be downloaded as part of the Speech SDK 5.1 for Windows applications, but since that is aimed at developers building speech applications, the pure SDK form lacks any user interface, and thus is unsuitable for end users.
PhilipsSpeechMagic - Market leader within the medical industry according to Frost & Sullivan, Philips SpeechMagic is a recognition engine that may be run either as a stand-alone product or integrated into other applications.[1][2]