Zariyat Suresi

Bu makalede, Zariyat Suresi konusunu ayrıntılı olarak inceleyeceğiz, kökenlerini, günümüz toplumundaki önemini ve farklı alanlardaki etkisini analiz edeceğiz. Zariyat Suresi, zamanla büyük ilgi uyandıran, siyasetten popüler kültüre kadar çeşitli alanlarda tartışma ve yansıma kaynağı olan bir konudur. Multidisipliner bir yaklaşımla Zariyat Suresi'in birçok yönünü inceleyeceğiz ve hem bireysel hem de kolektif düzeydeki sonuçlarına değineceğiz. Geçmişteki etkisinden geleceğe yansımasına kadar bu makale, Zariyat Suresi'in kapsamlı bir vizyonunu sunarak okuyucuyu anlayışını derinleştirmeye ve sürekli dönüşüm halindeki bir dünyada onun anlamı üzerinde düşünmeye davet ediyor.

Zariyat Suresi
سورة الذاريات
SınıfıMekki
İsmin anlamırüzgarlar
Sayısal bilgiler
Sure numarası51
Ayet sayısı60
Kelime sayısı360
Harf sayısı1510

Zariyat Suresi (Arapça: سورة الذاريات) Kur'an'ın 51. suresidir.[1] Sure 60 ayetten oluşur.[2]

Mekke devrinde indirildiğine inanılan sure ismini ilk ayette geçen ve esip savuran rüzgârlar anlamına gelen “ez-zâriyât” kelimesinden alır.[3]

Zariyat Suresi'nde Allah'a inananların durumundan, İbrahim ve Musa Peygamberler'den, Ad ve Semud kavimlerinden, Nuh Peygamber'in kavminden ve zalimlerden bahsedilir.

Surede bazı ayetler mütercimler tarafından güncellenme olarak değerlendirilebilecek şekilde, bazı anlam kaymalarıyla tercüme edilebilmektedirler. Bu kapsamda 7. ayette geçen ve örgü, örme anlamındaki Hubuki kelimesi yörüngeler, yollar şeklinde, 47. ayetteki olağan kullanımda genişlik veren, genişleten anlamındaki musiun, genişletmekteyiz şeklinde verilebilmektedir.

Kaynakça

  1. ^ Topaloğlu, Bekir. "Zâriyât Suresi". TDV İslam Ansiklopedisi. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  2. ^ "Zâriyât Suresi meali". 28 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019. 
  3. ^ "Zâriyât Suresi tefsiri". DİB. 1 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Temmuz 2019.