Ahkaf Suresi

Günümüz dünyasında Ahkaf Suresi sürekli tartışma ve analiz konusu olmuştur. Ahkaf Suresi, kökeninden modern toplumdaki önemine kadar akademisyenlerin, uzmanların ve genel kamuoyunun dikkatini çekmiştir. Zengin ve çeşitli bir tarihe sahip olan Ahkaf Suresi, günlük yaşamın farklı yönlerini etkileyerek insanlığın gelişiminde temel bir rol oynamıştır. Yıllar geçtikçe etkisi o kadar önemli oldu ki, farklı alanlarda bir araştırma ve düşünce nesnesi olmaya devam ediyor. Bu yazıda Ahkaf Suresi'in günümüz dünyasındaki rolünü ve önemini daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Ahkaf Suresi
SınıfıMekki
İsmin anlamıYemen’de bir bölgenin adı
Sayısal bilgiler
Sure numarası46
Ayet sayısı35

Ahkaf Suresi (Arapça: سورة الأحقاف), Kur'an'ın 46. suresidir.[1] Sure 35 ayet ve 619 kelimeden oluşur.[2]

Sure, ismini 21. ayetinde geçen “Âd” kavminin yaşadığı Yemen'de bir bölgenin adı olup, uzun ve kıvrımlı kum yığınları anlamına gelen “Ahkaf” kelimesinden almıştır.[3] Konusu itibarıyla bir önceki surenin devamı niteliğindedir. Mekke döneminde indirildiğine inanılır.

"Kendisinden önce ve sonra uyarıcıların gelip geçmiş olan Âd kavminin kardeşini hatırla. Hani Ahkâf’taki kavmini, “Ancak Allah’a ibadet edin, çünkü ben sizin adınıza büyük bir günün azabından korkuyorum” diye uyarmıştı." (Ahkaf-21)

Ad kavminin yaşadığı yer, (İrem) olduğuna inanılan Ubar şehri kalıntıları

Ayette geçen kardeş kelimesi Hud ile, ahkaf ise yer ismi olarak yorumlanır. Ahkaf kumul olarak alındığında ise anlamı çöl ortasında yaşayan bir topluluğun kumul istilası ile korkutulması ve bundan korunma için tek ilaha tapınılması gerektiği şeklinde bir anlam çıkar.

Kaynakça

  1. ^ "Ahkaf Suresi". 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2019. 
  2. ^ "Ahkaf Suresi meali". 28 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2019. 
  3. ^ "Ahkaf Suresi tefsiri". Diyanet İşleri Başkanlığı. 30 Haziran 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2019.