Yeremya

Günümüz toplumunda Yeremya'in önemi tartışılmaz. İster mesleki, ister kişisel, ister sosyal alanda Yeremya hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Dünya geliştikçe ve teknoloji ilerledikçe, Yeremya giderek daha vazgeçilmez hale geliyor ve başkalarıyla etkileşim ve ilişki biçimimizi önemli ölçüde etkiliyor. Bu makalede Yeremya'in çeşitli bağlamlardaki alaka düzeyini ve insanların günlük yaşamları üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Kökeninden bugünkü etkisine kadar Yeremya'in toplumumuzda nasıl önemli bir unsur haline geldiğini analiz edeceğiz.

Yeremya
Doğumy. MÖ 650
Anatot
Ölümy. MÖ 570
Mısır
MeslekPeygamber
Ebeveyn(ler)Hilkiya

Yeremya (İbraniceיִרְמְיָהוּ, Modern: Yirmeyahu  , Tiberya: Yirmĭyāhū; YunancaἸερεμίας; Arapçaإرميا), "ağlayan peygamber" olarak da adlandırılan,[1] İbranice Kutsal Kitap'ın (Eski Ahit) büyük peygamberlerinden biriydi. Yahudi geleneğine göre Yeremya, kâtibi olan Baruk ben Neriya ile müritleri yardımıyla Yeremya kitabı, Krallar kitabı ve Ağıtlar kitabını[2] yazmıştır.

Yeremya kitabı, Yeremya'nın Tanrı'ya atfettiği birçok ifadeyi detaylandırmanın yanı sıra, en yakın akrabalık ve miras hakları çerçevesinde amcasına ait bir tarlayı satın alması (Yeremya 32: 6-25) ve hapis cezası alması (Yeremya 37: 15-18, 38: 6) gibi Yeremya'nın hayatı ile ilgili ayrıntılara girer. Yeremya'nın hayatı hakkında diğer peygamberlerinkinden daha fazla ayrıntı bilinmektedir.

Yahudilik Yeremya Kitabı'nı kanonunun bir parçası olarak görür ve Yeremya'yı büyük peygamberlerin ikincisi olarak kabul eder. Hıristiyanlık ve İslam da Yeremya'yı peygamber olarak kabul eder. Yeremya'nın sözleri Yeni Ahit'te alıntılanmıştır (Matta 2:18, İbraniler 8: 8-12, 10: 16-17) ve kişi İslam geleneğinde de anlatılmıştır. [3]

Kaynakça

  • Hillers, Delbert R. (1972). The Anchor Bible. Lamentations. 30 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Haziran 2020. 
  • Hillers, Delbert R. (1993). "The Lamentations of Jeremiah". Bruce M. Metzger; Michael David Coogan (Ed.). The Oxford Companion to the Bible. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-974391-9. 
  • Wensinck, A. J. (1913–1936). "Jeremiah". M. Th. Houtsma; T. W. Arnold; R. Basset; R. Hartmann (Ed.). Encyclopaedia of Islam (First bas.). 

Konuyla ilgili yayınlar

Dış bağlantılar