Temmuz Monarşisi

Bu makalede Temmuz Monarşisi'in modern toplum üzerindeki etkisini inceleyeceğiz. Temmuz Monarşisi ortaya çıkışından bu yana hem akademisyenlerin hem de kamuoyunun ilgisini çeken bir konu olmuştur. Bu makalenin amacı, Temmuz Monarşisi'in günlük yaşamın farklı yönlerinde oynadığı rolün yanı sıra kültür, siyaset, ekonomi ve diğer alanlar üzerindeki etkisini derinlemesine analiz etmektir. Çağdaş dünyadaki kapsamını ve anlamını daha iyi anlamak için eleştirel ve yansıtıcı bir bakışla Temmuz Monarşisi'i çevreleyen çeşitli nüansları ve perspektifleri inceleyeceğiz.

Temmuz Monarşisi
Royaume de France (Fransızca)
1830-1848
Slogan
Ordre et liberté (Fransızca)
Millî marş
La Parisienne
Fransız Krallığı'nın Avrupa'daki Konumu 1839
Fransız Krallığı'nın Avrupa'daki Konumu 1839
BaşkentParis
Resmî din
Katolik Kilisesi
DemonimFransız
HükûmetÜniter parlamenter anayasal monarşi
Kral 
• 1830-1848
Louis-Philippe
• 
Philippe (ihtilaflı)
Başbakan 
• 1830
Jacques Laffitte (ilk)
• 1848
François Guizot (son)
Yasama organıFransız Parlamentosu
Tarihçe 
26 Temmuz 1830
23 Şubat 1848
Para birimiFransız frangı
Öncüller
Ardıllar
Restorasyon (Fransa)
İkinci Fransız Cumhuriyeti
Günümüzdeki durumuFransa
Cezayir

Temmuz Monarşisi, Fransa'da 1830 yılında meydana gelen Temmuz Devrimi sonucu X. Charles'in devrilerek Louis-Philippe'in tahta çıkmasıyla başlayan döneme verilen isimdir.

Burbonların bir kolu olan Orléans ailesinden gelen Louis-Philippe liberal tutumu nedeniyle burjuva kral olarak adlandırılıyordu. İktidarı mali sermaye ve büyük burjuvazi tarafından destekleniyordu.

Birçok cumhuriyetçi ayaklanma ve işçi ayaklanmalarıyla karşı karşıya kalan Temmuz Monarşisi İkinci Fransız Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1848 Devrimleri ile sona erdi.