Yardım:Dipnotlar dünyasında, bu konuyu daha iyi anlamak isteyenler için bunaltıcı olabilecek çok sayıda bilgi ve görüş bulunmaktadır. Farklı bakış açıları ve yaklaşımlarla Yardım:Dipnotlar, tarih boyunca tartışma ve tartışmalara konu olmuş ve günümüz toplumundaki önemi büyük ilgi gören bir konu olmaya devam etmektedir. Bu makalede, bu çok alakalı konuya ilişkin eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla Yardım:Dipnotlar'in çeşitli yönlerini keşfedeceğiz. Yardım:Dipnotlar'i ve onun etrafımızdaki dünyayla ilişkisini daha iyi anlamak için, kökeninden bugünkü etkisine kadar bir keşif yolculuğuna çıkacağız.
Bu sayfa sıralı dipnotların, <ref>
,</ref>
ile {{Kaynakça}}
kodları kullanarak nasıl oluşturulacağını anlatır. Bu yöntem birçok durum için en iyi dipnot yaratma yöntemidir.
Kaynak gösterme gerekliliği ve seçimi hakkındaki politika ve yönergeler için bakınız; Vikipedi:Doğrulanabilirlik, ve Vikipedi:Kaynak gösterme.
Maddenin içinde alıntı ya da kaynağın belirtileceği yere dipnot bilgisini şöyle girin:
<ref>Sezer Tansuğ, ''Türk Resminde Yeni Dönem'', 2. basım, ], 1990.</ref>
Dipnotun içine viki yazılımının izin verdiği formatı ve bağlantıları girebilirsiniz. Dipnotlar, eğer maddenin altında {{Kaynakça}} kodu varsa görünür olacaktır.
Dipnotların madde içinde görülmesini istediğiniz yere (genellikle maddenin sonunda Notlar ya da Dipnotlar bölümünde), şu kodu ekleyin:
{{Kaynakça}}
{{Kaynakça}} şablonu da kullanılabilir.
Aynı kaynağı birkaç yerde dipnot olarak göstermek için <ref>
kodunun name
parametresini kullanarak tanımlama yapın.
Dipnot gösterilen yerlerden birisinde (ilk olarak dipnot verilen yeri seçmek mantıklıdır), dipnotu şöyle giriniz:
<ref name="Felsefe">İsmail Tunalı, ''Felsefenin Işığında Modern Resim'', 3. basım, ], 1989.</ref>
Diğer dipnot girilecek yerlere şu kodu girin:
<ref name="Felsefe"/>
Bazı kurallara uymak kaydıyla istediğiniz dipnot adını seçmekte serbestsiniz. Dipnot adı kodun içeriğinde kalır ve sayfada görünmez. Dipnot adları tam sayı olamaz ve büyük/küçük harfe duyarlıdır. Tırnak işaretleri, grup adı boşluk, noktalama işaretleri ya da başka bir işaret içermiyorsa opsiyoneldir. Dipnot adları ve gruplar basit tutulmalı ve standart Türk alfabesi ile rakamlarla sınırlı tutulmalıdır.
Bazen açıklayıcı notları dipnotlardan ayırmak ya da metnin içinde geçen dipnotlar ile tablolar ile kutucukların kaynaklarını ayrıca listelemek yararlı olabilir. Bunu sağlamak için "group" parametresi kullanılır:
|
Metnin bu kısmı açıklama gerektiriyor, burada da alıntının tamamı dipnot olarak gösterilir.
Bu durumda dipnotların bağlantı içermediklerine dikkat ediniz.
Dipnotlar ayrıca her bölümün sonunda {{Kaynakça}} şablonunu "close" parametresi kullanılarak gösterilebilir.
Bazı şablonlar, örneğin genel kullanım için {{kaynak}}, ya da daha özel kullanımlar için {{kitap kaynağı}}, {{web kaynağı}}, vd. <ref>
and </ref>
kodu arasında yer alan dipnot metnini yapılandırmak için mevcuttur. Bu şablonlar Kategori:Kaynak gösterme şablonları kategorisinde listelenmiştir. Biçem tutarlılığı açısından kullanılan bu şablonların kullanımı opsiyoneldir.
Bir kaynak gösterilmesini istediğiniz durumda, metin içinde <ref>
kodunun olması gereken yere {{kaynak belirt}} şablonunu koyabilirsiniz.
Eğer birçok yerde kaynak ya da alıntı belirtilmesi gerekiyorsa, metnin içinde birçok yere kaynak belirt şablonunu girmek yerine Kategori:İçerikle ilgili uyarı şablonları kategorisinden uygun bir şablon seçerek maddeyi etiketleme yoluna gitmeyi düşünmeniz önerilir.
Ana metin içinde yer alan <ref>
kodu kendinden sıralı dipnot sayılarına dönüşür:
Sayılı dipnot işaretine tıklandığında doğrudan dipnotun metninin yazılı olduğu yere gidilir.
{{Kaynakça}}
kodu ilgili dipnot sayılarını da gösterecek şekilde dipnot metinlerini açarak gösterir:
|
Tek dipnotlar için sayının yanında bulunan (^) işaretine basıldığında ana metinde dipnotun geçtiği yere gidilir. Çoklu dipnotlar için ana metine gidilecek yerler harflerle gösterilir (a, b, c gibi). Bu harflere bastığınızda metinde ilgili dipnotun geçtiği yere gidilir.