Tahrir

Günümüz dünyasında, Tahrir geniş bir yelpazedeki bireyler ve toplum kesimleri için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konudur. Ekonomiye, sağlığa, siyasete ya da kültüre olan etkisi nedeniyle Tahrir dünya çapında tartışmaların ve tartışmaların odak noktası haline geldi. Tarih boyunca Tahrir, sonsuz araştırmalara, teknolojik gelişmelere ve bu konuyu algılama ve yaklaşma biçimimizde önemli değişikliklere yol açtı. Bu makalede Tahrir'in çeşitli yönlerini inceleyeceğiz ve günümüz toplumundaki rolü üzerine düşüneceğiz.

Tahrir kaydetme, kayıt ya da tescil, deftere geçirme; kadastrodur.

Padişah II. Mehmed döneminden itibaren toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi. Tahrir 1929 Türkçe Müfredatında kompozisyon dersi yazı yazma çalışmalarının yerini tutar. Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında vezir-i azam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür.[1]

Kaynakça

  1. ^ Türkiye Diyanet Vakfı İslâm ansiklopedisi. 33. Türkiye Diyanet Vakfı. 2007. ss. 157, 589. 2 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2014. Tahrir defterleri üzerinde nişancı dışında veziriazam ve kaptan paşanın da tashih yaptığı dikkati çeker. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Afyoncu, Erhan (1999). "Osmanlı Devleti'nde tahrir sistemi". Osmanlı Ansiklopedisi. 6. Ankara: Yeni Türkiye Yayınları. ss. 311-314.