Sosyal korporatizm

Günümüz dünyasında Sosyal korporatizm büyük ilgi gören ve tartışılan bir konudur. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte Sosyal korporatizm daha önce görülmemiş bir önem kazandı ve toplumun ve günlük yaşamın farklı yönlerini etkiledi. Sosyal korporatizm, siyasete ve ekonomiye etkisinden kültür ve eğitime etkisine kadar kamuoyunun gündeminde yer alan önemli bir konu haline geldi. Bu makalede, Sosyal korporatizm'i çevreleyen çeşitli perspektifleri ve tartışmaları inceleyerek onun çağdaş dünyadaki önemini ve sonuçlarını analiz edeceğiz.

Sosyal korporatizm, sermayeci iş veren ve işçi arasındaki anlaşmasının sosyal yollarla sağlandığı anti-kapitalist ve anti-komünist ekonomi modelidir. İşveren ile işçi, aynı milletten veya aynı ırktan olmaları sebebiyle; aynı geminin yolcuları gibi görülür ve aralarında devletin yönetimi/kontrolü altında anlaşma sağlanır.

Genellikle milliyetçi[1] yahut sosyal demokrat ideolojiye sahip iktidarları olan ülkeler tarafından tercih edilen edilen bir sistemdir. İsveç modeli'nin başat unsurudur. Bu ekonomi modelinin İskandinav ülkelerinin kalkınmalarına katkısı olmuştur.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ R.J. Overy 2004. page 614