Bu yazımızda Küreselcilik konusunu farklı perspektiflerden ve multidisipliner bir yaklaşımla inceleyeceğiz. Toplum üzerindeki etkisini, bugünkü önemini ve zaman içindeki gelişimini analiz edeceğiz. Ayrıca Küreselcilik etrafında var olan farklı görüş ve teorilerin yanı sıra kültür, siyaset, ekonomi ve teknoloji gibi farklı alanlardaki etkisini de inceleyeceğiz. Bu kapsamlı analiz aracılığıyla, bu konu etrafında bilgiyi zenginleştirmek ve tartışmayı teşvik etmek amacıyla Küreselcilik hakkında kapsamlı ve ayrıntılı bir bakış sunmayı umuyoruz.
Makale serilerinden |
Parti siyaseti |
---|
Siyaset serisinin bir parçası |
Hükûmet biçimleri |
---|
Hükûmet biçimleri listesi Yönetim biçimlerine göre ülkeler listesi |
Küreselcilik, insanları birbirine yaklaştırmanın, sınırları açmanın, ticareti serbestleştirmenin, ABD ile diğer ülkelerin küresel güvenliği sağlamak için beraber çalışmasını sağlamanın ve ABD’nin diğer ülkeleri desteklemesinin dünyayı daha iyi bir yer yapacağını iddia eden bir ideolojidir.[1]
"Küreselci" terimi, sağ ve aşırı sağ siyasette aşağılayıcı olarak kullanılmıştır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump'ın seçilmesi ve başkanlığı sırasında, o ve yönetiminin üyeleri, küreselci terimini birçok kez kullandılar. Yönetim, eleştirilerini bir Yahudi komplosu ile ilişkilendirmek için terimi antisemitik bir "köpek düdüğü" olarak kullanmakla suçlandı. QAnon komplo teorisinin takipçileri, demokrasiyi ve özgürlüğü baltalamak ve kendi küresel gündemlerini uygulamak isteyen dünya çapında gizli bir elit örgüte atıfta bulunmak için "Kabal"ı kullanır. "Küreselciler", Alex Jones ve InfoWars tarafından COVID-19 karantinalarını, maske zorunluluklarını ve zorunlu aşıları teşvik edenlere referans olarak kullanılmıştır.