Asılı parlamento

Günümüz dünyasında Asılı parlamento giderek artan ilgi ve tartışma konusu haline geldi. Bu kadar çok farklı görüş, araştırma ve bakış açısı varken bu konuda kesin bir sonuca varmak zordur. Ancak Asılı parlamento'in tutkuları uyandırdığı ve insanlarda zihniyete meydan okuduğu inkar edilemez. Bilimsel, sosyal, politik veya ekonomik açıdan bakıldığında Asılı parlamento tartışma yaratmaya ve dünya çapında milyonlarca insanın hayatını etkilemeye devam ediyor. Bu yazıda Asılı parlamento'in çeşitli yönlerini inceleyeceğiz ve bu çok karmaşık konuya biraz ışık tutmaya çalışacağız.

Asılı parlamento ya da dengeli parlamento seçilen parlamento hiçbir partinin (ya da hiçbir blok veya partiler ittifakının) çoğunluğu oluşturamadığı parlamento.[1]

Nispi temsil sisteminin uygulanmakta olduğu ülkelerde normal bir durum olarak kabul edilirken, çoğunluk seçim sistemlerinin uygulandığı ülkelerde istenmeyen ve istisna bir durum olarak kabul edilir. Bu yüzden bazı ülkelerde dengeli parlamento (balanced parliament) da denilir.[2] Asılı parlamento durumu bir koalisyon hükûmeti, azınlık hükûmeti veya erken seçim yoluyla aşılır.

Kaynakça

  1. ^ Zoraki centilmenlik, 26 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Hürriyet, 8 Mayıs 2010, 23.08.2016 tarihinde alındı.
  2. ^ Q+A - What happens if no party gets a majority in UK election? 16 Temmuz 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Reuters, 7 Mayıs 2010, 23.08.2016 tarihinde alındı.