Bugün SOSUS toplumun her alanında var olan bir konu. Politikadan popüler kültüre kadar SOSUS sürekli konuşulan bir konu haline geldi. Bu eğilim, hem uzmanların hem de sıradan kişilerin SOSUS'e olan ilgi ve ilgisinin artmasına yol açtı. Bu makalede, SOSUS'in tarihsel kökenlerinden günümüz dünyası üzerindeki etkisine kadar çeşitli yönlerini inceleyeceğiz. SOSUS'in zaman içinde nasıl geliştiğini analiz edip farklı alanlardaki etkisini inceleyeceğiz. Ayrıca SOSUS'in gelecekteki etkilerini ve gelecekte yaşamlarımızı nasıl etkileyebileceğini tartışacağız.
SOSUS, (İngilizce: sound surveillance system) ses gözetleme sistemi için bir kısaltmadır, Dünyanın çeşitli noktalarında - GIUK boşluğu (Grönland'a yakın Atlantik Okyanusu, İzlanda ve İngiltere'de) ve Pasifik Okyanusu'nun çeşitli yerlerinde- kurulu sualtı dinleme tesisleri zinciridir.[1] Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetleri ilk olarak boşluğu geçip Daha batı'daki hedeflere yönlenen Sovyet denizaltılarını takip edebilmek amacı ile sistemi kurmuştur. Daha sonra ise Çekilebilir Gözetim Dizi Sensör Sistemi (İngilizce: Surveillance Towed Array Sensor System - SURTASS) ile desteklenip Entegre Su altı gözetleme sisteminin (İngilizce: Integrated Undersea Surveillance System) parçası haline gelmiştir. ABD 1991 yılında SOSUS'un gizliliğini kaldırıp sivil amaçlar için kullanıma açmıştır.[2]
SOSUS okyanus dibine boyunca stratejik noktalara yerleştirilen hidrofon (sualtı mikrofonları) diziler kullanılır. Hidrofonlar karadaki izleme istasyonlarına kablolarla bağlıdır. Tekil diziler öncelikle kıta yamaçları ve uzun menzilli akustik yayılımının dağılmaması için su altı dağlar gibi optimize edilmiş noktalara yerleştirilir. Okyanus ait ses kanalındaki kendi konumu ve bu büyük diyafram dizilerinin duyarlılığı, sistemin birkaç yüz kilometre çapında bir watt'dan daha az yayılan gücü algılamasını sağlar.[3] Sistem o kadar hassastı(r) ki eğitimli bir gözlemci gemi tipini belirleyebilir ve bazı durumlarda belirli bir gemiyi ayırdedebilir.