Pythion Tren İstasyonu

Bu yazımızda Pythion Tren İstasyonu konusunu derinlemesine inceleyeceğiz. Kökeninden bugünkü önemine kadar Pythion Tren İstasyonu ile ilgili tüm yönleri büyüteç altına alacağız. Amacımız okuyucularımıza bu konunun eksiksiz ve ayrıntılı bir görünümünü sunmak, onların çeşitli alanlardaki önemini ve etkisini daha iyi anlamalarına olanak tanıyan paha biçilmez bilgiler sağlamaktır. Kapsamlı bir analiz ve ilgili verilerin sunumu yoluyla, farklı bağlamlardaki sonuçlarını ve kapsamını ortaya çıkarmak için Pythion Tren İstasyonu'i derinlemesine inceleyeceğiz. Hiç şüphe yok ki, Pythion Tren İstasyonu dikkatle incelenmeyi hak eden son derece alakalı bir konudur ve önümüzdeki sayfalarda tam da bunu yapacağız. Öyleyse Pythion Tren İstasyonu'de büyüleyici bir yolculuğa çıkmaya hazır olun.

Pythion
ΟSE istasyonu
İstasyon binası
Harita
KonumStathmos, 683 00
Dimetoka, Evros, Doğu Makedonya ve Trakya
Yunanistan
Koordinatlar41°22′11″K 26°37′18″D / 41.36972°K 26.62167°D / 41.36972; 26.62167
SahipΟSE
İşletmeciΟSE
Peronlar1 kenar peronu
Raylar3
Tren işletmecileriΟSE
Yapı
Yapı türüHemzemin
OtoparkHayır
Bisiklet altyapısıHayır
Engelli erişimiHayır
Diğer bilgiler
Durumİşletmede
Tarihçe
Açılış4 Nisan 1873 (Rumeli Demiryolu)[1]
Önceki ad(lar)ıKuleliburgaz
Hizmetler
Demiryolu ulaşımı

Pythion Tren İstasyonu, eskiden Kuleliburgaz Tren İstasyonu, Doğu Makedonya ve Trakya'nın Evros ili Dimetoka ilçesine bağlı Stathmos köyünde yer alan ΟSE'ye ait hemzemin ana tren istasyonudur.

Dedeağaç – Svilengrad demiryolu üzerinde yer alan ve İstanbul-Sirkeci – Pythion demiryolu'nun bitiş noktası olan istasyon, Chemins de fer Orientaux / Rumeli Demiryolu (CO) Şirketi tarafından inşa edilerek 4 Nisan 1873'te hizmete girmiştir.[1][2]

Bir kenar peronundan oluşan istasyon, Dedeağaç – Dikaia Bölgesel Trenleri'ne hizmet vermektedir.

Tarihçe

İstasyon, Chemins de fer Orientaux / Rumeli Demiryolu (CO) Şirketi tarafından inşa edilerek 4 Nisan 1873'te hizmete girmiştir. Bu dönemde demiryoluyla İstanbul'dan Edirne'ye ulaşabilmek için önce Meriç Nehri geçilerek Kuleliburgaz'a ulaşılıyor, ardından da nehre paralel bir şekilde kuzeye doğru gidilip Edirne'ye hizmet veren Karaağaç Tren İstasyonu'na ulaşılıyordu. Ancak Kuleliburgaz ve çevresi Balkan Savaşları'nda Bulgaristan'ın, I. Dünya Savaşı'nda ise Yunanistan'ın egemenliğine girmesi sebebiyle İstanbul'dan Edirne'ye demiryoluyla ulaşabilmek için Yunan topraklarından geçerek tekrar Türk topraklarına girilmesi gerekmekteydi. O dönemlerde Kuleliburgaz ve bölgedeki diğer birkaç istasyondan geçmek sanki Türkiye'deki herhangi bir istasyondan geçmek kadar sıradan ama ilginç bir olaydı. 1971'de Türk topraklarındaki Pehlivanköy – Svilengrad demiryolu ve Yunan topraklarındaki Nea VissaMarasia kestirmesinin hizmete girmesiyle birlikte Karaağaç Tren İstasyonu kapatılmış ve istasyonun önemi Türkiye açısından bitmiştir. Yunanistan açısından ise hâlâ ülkeyi Avrupa'ya bağlayan ana demiryolu koridorlarından birinin üzerinde yer almakta ve birçok trene hizmet vermektedir.

Hatlar

OSE
TCDD

Hizmetler

İstasyon yapısı

Peron yapısı

Güzergâh

OSE
Hellenic Train
Önceki İstasyon Bölgesel Trenler Sonraki İstasyon Sefer Sayısı
Petrades
Dedeağaç yönünde
Dedeağaç – Dikaia Bölgesel Treni Rigio
Dikaia yönünde

Kaynakça

  1. ^ a b "CO History" [CO Tarihi]. Trains of Turkey. 10 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2022. 
  2. ^ "Demiryolu Medeniyeti" [Railway Civilization] (PDF). TCDD. 9 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2024. 

Dış bağlantılar