Günümüzde Mifepriston dünyanın her yerindeki insanların dikkatini çeken bir konudur. Toplum üzerindeki etkisi, tarihsel önemi veya günlük yaşam üzerindeki etkisi nedeniyle Mifepriston, farklı sektörlerde artan bir ilgi uyandırdı. Bu makalede, Mifepriston'in kökeninden bugünkü evrimine kadar en alakalı yönlerini derinlemesine inceleyeceğiz. Bunun sonuçlarını, zorluklarını ve bu sorunu çözmek için önerilen olası çözümleri analiz edeceğiz. Ayrıca uzman görüşlerini ve Mifepriston'den etkilenen bireylerin deneyimlerini de inceleyeceğiz. Kendinizi Mifepriston'in eksiksiz ve zenginleştirici analizine kaptırmaya hazır olun!
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Temmuz 2024) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Mifepristone (RU486), gebeliği erken dönemde sonlandırarak düşüğe neden olan ve pek çok tartışma yaratan düşük hapı.
Fransa'da Etienne-Emile Baulieu tarafından 1980 yılında geliştirilmiştir. RU486 ismi, etken maddeyi üreten ilaç firması Roussel-Uclaf'ın ilk harfleri olan RU ve maddenin seri numarası 486 nın birleşmesi ile oluşmuştur. RU486 adı pek fazla kullanılmamakta bunun yerine ilacın etken maddesinin adı olan mifepristone tercih edilmektedir. Satıldığı ülkelerde sınırlamalar getirlilen mifepristone, doktorun onayı olmadan kesinlikle satın alınamaz. Amerika Birleşik Devletleri'nde uzun yıllar onay bekleyen ilaç, yapılan klinik deneyler sonucunda onaylanarak satılmaya başlanmıştır. Bu birçok kürtaj karşıtını harekete geçirmiş ve büyük tartışmalara sebep olmuştur.
Kürtaj olmak isteyen bireyin tıbbi muayenesinde ilaç kullanımını engelleyecek bir durum olmadığı öğrenildiği takdirde yapılan diğer bir muayenede bebeğin 7 haftadan büyük olmadığı gözlenirse doktor tarafından 3 adet mifepristone hapı verilir. Hapları alan bireylerin yarısında 24 saat içerisinde kanama başlar ve küçük bir oranında 48 saat içerisinde düşük gerçekleşir. Düşük gerçekleşmeyen bireylere düşüğün tamamlanması için prostoglandin hapı verilir. Rahim kasılması sayesinde hastaların büyük bir kısmı düşüğü gerçekleştirir.
Karın ağrısı, ateş, kanama, bulantı, başağrısı, ishal.