Libya Arapçası

Günümüz dünyasında Libya Arapçası geniş bir kitlenin ilgisini çeken bir konu haline geldi. Zamanla, Libya Arapçası farklı alanlarda bir dizi tartışma, münazara ve düşünceye yol açtı; bu da onun toplum üzerindeki önemini ve etkisini ortaya koyuyor. Libya Arapçası kişisel, sosyal, politik ya da ekonomik düzeyde birçok insanın ilgisini çekmiş ve bu konudaki diyaloğu zenginleştiren farklı bakış açıları oluşturmuştur. Bu makalede, Libya Arapçası ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, bugünkü etkisini ve alaka düzeyini ve konuyla ilgili mevcut farklı bakış açılarını analiz edeceğiz.

Libya Arapçası
ليبي
Ana dili olanlarLibya, Mısır, Cezayir, Tunus
Konuşan sayısı6 milyon  (2016)[1]
Dil ailesi
Dil kodları
ISO 639-3ayl
Glottologliby1240[2]
Libya Arapçasının konuşulduğu bölgeler

Libya Arapçası (Arapçaليبي, romanizeLibi), Arapçanın Libya'da konuşulan bir lehçesidir. Libya Arapçası, Bingazi ve Bayda merkezli doğu ve Trablusgarp ve Mısrata merkezli batı olmak üzere iki lehçeye ayrılmaktadır. Libya Arapçasındaki kelime dağarcığının çoğu, genellikle değiştirilmiş bir ünsüzler arası sesli harf yapısına sahip Klasik Arapça kökenlidir. Türkçe, Berberice, İtalyanca, İspanyolca ve İngilizceden de çok sayıda alıntı söze sahiptir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Libyan at Ethnologue (18th ed., 2015)
  2. ^ Hammarström, Harald; Forkel, Robert; Haspelmath, Martin, (Ed.) (2017). "Libyan Arabic". Glottolog 3.0. Jena, Germany: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  3. ^ Martin Haspelmath; Uri Tadmor (22 Aralık 2009). Loanwords in the World's Languages: A Comparative Handbook. Walter de Gruyter. s. 195. ISBN 978-3-11-021844-2.