II. Filippos (Seleukos imparatoru)

Bu yazımızda II. Filippos (Seleukos imparatoru)'in büyüleyici dünyasını derinlemesine keşfedeceğiz. Kökeninden bugünkü önemine kadar, toplumun farklı yönleri üzerindeki etkisini iyice anlamamızı sağlayacak bir yolculuğa kendimizi kaptıracağız. Kültür, ekonomi ve politika gibi çok çeşitli alanlardaki etkisini analiz ederek, çeşitli yönlerini ve çağdaş dünyayı şekillendirmedeki rolünü ortaya çıkaracağız. Kapsamlı bir analiz aracılığıyla, II. Filippos (Seleukos imparatoru)'in temsil ettiği zorlukları ve fırsatların yanı sıra geleceğe yönelik olası sonuçları da keşfedeceğiz. Bu yolculuğun sonunda okuyucularımıza II. Filippos (Seleukos imparatoru) hakkında daha derin ve daha eksiksiz bir anlayış sunmayı, onun günümüz dünyasındaki önemini yansıtmak ve tartışmak için yeni bakış açıları açmayı umuyoruz.

II. Filippos Philorōmaios (UFA, filipos filoromeos; Yunanca, Φίλιππος Β΄ ὁ Φιλορωμαῖος) "Roma-sever" veya Barypos "ağır ayak" lakaplarıyla tanınan Helenistik Seleukos kralıydı. Bir başka Seleukos kralı olan I. Filippos Filadelfus'un oğludur.

II. Filippos MÖ 60'lı yıllarda Suriye'nin bazı bölgelerinde hüküm sürmüş, Pompeius koruması altında olan müvekkil bir kraldı. İkinci dereceden kuzeni XIII. Antiohos ile büyük Romalı general Pompeius'un çıkarlarına olacak bir taht kavgasına girişmiştir; ama Pompeius ikisini de istemiyordu. Bu bağlamda Antiohos'u öldürttü. Tahttan indirilen II. Filippos 'un hayatta kalıp kalmadığı hakkında elimizde fazla bir bilgi yoktur; ama o dönemdeki kaynaklar bir Selefkî prensi Filippos'un MÖ 56'da VII. Kleopatra'nın kardeşi Mısırlı IV. Berenis'e damat olarak gittiği bilgisini verir. Bunlara rağmen bölgenin yeni hakimi ve muhtemelen II. Filippos'u da öldüren, Romalı Suriye valisi Aulius Gabinius olmuştur.

Filippos, değersiz bir kuklaydı; ama onunla birlikte on bir kuşaklık Selefkî Hanedanı son bulmuştur ve bu hanedan Helenistik dünyanın en güçlü hükümdarlarının bir kısmını yetiştirmiştir.

Önce gelen:
XIII. Antiohos
Selefkî Hanedanı
MÖ 65 - MÖ 64 veya MÖ 63
Sonra gelen:
Roma Cumhuriyeti
Konsülleri
Gaius Antonius Hybrida ve
Marcus Tullius Cicero

Dış bağlantılar