Bugün, Debora geniş bir yelpazedeki insanların büyük ilgisini çeken bir konudur. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte Debora, birçok bireyin günlük yaşamında toplum, ekonomi, politika ve kültür gibi farklı yönleri etkileyen temel bir unsur haline geldi. Bu nedenle, bugünkü etkisini ve etkisini daha iyi anlamak için Debora'in incelenmesini ve analizini daha derinlemesine incelemek önemlidir. Bu makalede, bu çok alakalı konuya kapsamlı ve güncel bir vizyon sağlamak amacıyla Debora ile ilgili tarihsel kökeninden çağdaş dünyadaki çıkarımlarına kadar farklı yönleri inceleyeceğiz.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Ekim 2015) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Yahudi felsefesi
Dinî metinler
Kutsal Şehirler
Önemli şahsiyetler
Yahudi hayatı
Okullar
Dinî roller
Dinî yapılar
Etnik bölünmeler
Yahudi mezhepleri
Dinî objeler
Diğer dinler ve Yahudilik
|
Dvora ya da Debora(h) (İbranice: דְּבוֹרָה, anlam: Arı) Tanah'a göre İsrail Krallığı'ndan önceki hakimler döneminde yaşamış dördüncü hakim, tek kadın hakim ve Yahudilik'te kadın peygamberdir. Hikâyesi Tanah'taki Hakimler Kitabı'nda iki farklı yerde anlatılır (Hakimler 4 ve Hakimler 5).
Hakimler 5'te hikâyesi şiirsel bir metinle yazılmıştır ve genelde Dvora'nın şarkısı (ezgisi) olarak adlandırılır. MÖ 8. yüzyılda yazılmış bu şiir Tanah'ın en eski pasajlarından olup İbranice şiirlerin ilk örneklerindendir.
Dvora'nın kişisel hayatıyla ilgili çok az bilgi mevcuttur. Hakimler Kitabı'nda "meşale" anlamına gelen Lappidoth'un karısı olduğundan bahseder. Lappidoth ismi Hakimler Kitabı'nın dışında yer almadığı için bu ismin mecazi anlamda Dvora'nın ateşli bir kadın olduğunu ima etmek için kullanıldığı düşünülür. Aynı zamanda şair olan Dvora'nın yargı kararlarını Bünyamin topraklarındaki Ramah ve Bethel'in arasındaki palmiyelerin altında verdiği söylenir. Hakimler 5'teki "Dvora ve Barak'ın şarkısı (ezgisi)" dolayısıyla Dvora için İsrail'in annesi olarak hitap edilir.