Günümüz dünyasında, Bağdatlı Rûhî çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Bağdatlı Rûhî doğduğu günden bu yana araştırmacıların, akademisyenlerin, profesyonellerin ve kamuoyunun dikkatini çekti. Etkisi bilim ve teknolojiden siyaset ve kültüre kadar farklı alanlarda hissedildi. Bu makalede, Bağdatlı Rûhî'in kökenlerinden modern toplum üzerindeki etkisine kadar birçok yönünü inceleyeceğiz. Ayrıntılı bir analiz aracılığıyla, Bağdatlı Rûhî'i çevreleyen temel konuları derinlemesine inceleyerek, önemi tartışılmaz bir konu hakkında kapsamlı ve güncel bir görünüm sunacağız.
Bu madde hiçbir kaynak içermemektedir. (Mayıs 2012) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Bağdatlı Ruhî (ö. 1605), Türk Divan edebiyatı şairi. Terkib-i Bend'i ile ünlüdür.
Bağdat doğumlu olduğu bilinen şairin doğum tarihi bilinmemektedir. Bağdat doğumlu olduğu için Bağdatlı Ruhî olarak anılmıştır. Gerçek ismi Osman'dır. Babası Osmanlı ordusunda bir askerdi, kendisi de sipahi olmuştur. Dönemin önemli, ünlü isimleriyle arkadaşlık kurmuştur. Çeşitli savaşlara katılmıştır. Eleştirel tarzı ve yalın üslubu ile ünlenmiştir. Toplumun sorunlarına ilişkin yazmayı tercih etmiştir. 1605 yılında Şam'da öldüğü bilinmektedir.
Bağdatlı Ruhi'nin en çok etkilendiği şair hiç kuşkusuz Fuzûlî'dir, Fuzûlî'nin oğlu Fazlı ile de arkadaşlık kurmuştur. Revaçta olan aşk, kahramanlık gibi konular üzerine yazmaktansa yaşadığı bölgelerin idari sistemlerinin meseleleri, toplumun sorunlu ve eksik noktaları, yanlış din anlayışı gibi konularda, eleştirel bir stilde yazmıştır.
Hiç kuşkusuz Bağdatlı Ruhi'nin en önemli eseri Terkib-i Bend isimli manzumesidir. 17 bentlik bu manzumeye Şeyh Galip, Ziya Paşa gibi bazı edebiyatçılar nazireler yazmıştır.