Antropoteizm

Günümüz dünyasında Antropoteizm giderek daha alakalı hale gelen bir konudur. Antropoteizm gerek toplum üzerindeki etkisi, gerekse bilim alanındaki önemi ya da popüler kültür üzerindeki etkisi nedeniyle genel ilgi konusu haline geldi. Antropoteizm hakkındaki tartışmalar devam ederken anlamını ve sonuçlarını anlamak çok önemlidir. Bu makalede Antropoteizm'in farklı yönlerini inceleyip çağdaş dünyadaki rolünü analiz edeceğiz. Kaynağından günümüze etkisine kadar kendimizi Antropoteizm'in büyüleyici evrenine kaptıracağız ve bu temanın sunduğu her şeyi keşfedeceğiz.

Antropoteizm ya da Temsîl,[1][2] Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi tavrına verilen addır. İslâmî i'tikatlar arasında ise bu inanış şeklini ihtivâ eden müşebbihe ve mücessime adlarında i'tikadî mezhepler mevcûttur.[3]

"İnsan biçiminde ilâh tasavvur edip suretlendiren inanış" mânâsında kullanılmaktadır.

Tanrı'nın tahtı tasviri, 1696., Müşebbihe'ye göre Allah'ın eli, yüzü, tahtı vb. gerçektir.

Kaynakça

  1. ^ Muhammed Ebû Zehra, İslâm’da Siyâsî ve İ’tikadî Mezhepler Tarihi, sayfa: 257 - 259, Ethem Ruhi Fığlalı ve Osman Eskicioğlu Tercümesi, Yağmur, İstanbul, 1970.
  2. ^ "İSMAİL DURMUŞ, TDV İslâm Ansiklopedisi, TEMSİL maddesi (Teşbih genel, temsil özel bir kategoridir; her temsil teşbihtir, fakat her teşbih temsil değildir.), 40. cilt, s. 435-436, İstanbul, 2011". 15 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2020. 
  3. ^ An introduction to mythology, Lewis Spence, 1921, s. 42.