Yeni Gün

Bugün Yeni Gün farklı alanlarda büyük önem kazanmış bir konudur. Yeni Gün, hem kişisel yaşamda hem de çalışma ortamında, insanların günlük yaşamlarındaki etkileşim ve işlev biçimleri üzerinde önemli bir etki yarattı. Ortaya çıkışından bu yana, Yeni Gün, önemi ve yansımaları konusunda çok sayıda perspektif ve yaklaşımın ortaya çıkmasına neden olan çalışma, tartışma ve analiz konusu olmuştur. Bu makalede, toplumumuz üzerindeki etkisini daha iyi anlayabilmek için Yeni Gün'in kökeninden bugünkü evrimine kadar çeşitli yönlerini inceleyeceğiz.

Yeni Gün Gazetesi
Yeni Gün, sayı 226, 2 Teşrinisani 1919
İmtiyaz sahibiYunus Nadi
Kuruluş tarihi2 Eylül 1918
DilTürkçe
Son yayım tarihi11 Mayıs 1924

Yeni Gün, 2 Eylül 1918 tarihinde Yunus Nadi tarafından İstanbul'da kurulan gazetedir.

16 Mart 1920'de İstanbul'un işgalinden bir gün sonra gazetesi millî mücadeleyi desteklediği için İngilizler tarafından kapatıldı. Bunun üzerine Yunus Nadi Anadolu'ya geçmek zorunda kaldı. 10 Ağustos 1920'den itibaren gazetesini Ankara'da “Anadolu’da Yeni Gün” adıyla çıkardı ve gazete millî mücadeleyi desteklemeye devam etti.

Ardından bir süre Atatürk'ün kurdurttuğu resmi Türkiye Komünist Fırkasının yayın organı oldu fakat bu partinin kapanmasından sonra da yayımlanmaya devam etti. Yunus Nadi'nin 7 Mayıs 1924 tarihinde İstanbul'da Zekeriya Sertel ile ortak olarak Cumhuriyet gazetesini kurmasının ardından, 11 Mayıs 1924'te Yeni Gün gazetesinin yayın hayatına son verildi.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Şubat 2014.