Vedomosti

Günümüz dünyasında, Vedomosti çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Vedomosti, kişisel düzeydeki etkisinden genel olarak toplum üzerindeki etkisine kadar her yaştan ve her kökenden bireylerin dikkatini çekti. Bu konuyu derinlemesine araştırmak ve kapsamlı bir bakış açısı sunmak amacıyla bu makale, Vedomosti ile ilgili farklı yönleri analiz etmeyi, kökeninden günümüze kadar uzanan eksiksiz ve ayrıntılı bir bakış açısı sunmayı amaçlamaktadır. Kapsamlı analiz yoluyla okuyuculara Vedomosti ve bunun günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisi hakkında derinlemesine bir anlayış sunmayı amaçlıyoruz.

Sankt-Peterburg Vedomosti (Rusça: Санкт-Петербургские ведомости, Sen Petersburg Levhalar), Çarlık Rusya'sının I. Petro tarafından 16 Aralık 1702'de kurulup, 3 Ocak 1703'te ilk kez basılan, ilk gazetesidir.

28 haziran 1711 taihli Vedomosti

Petro dönemi Vedomosti

İlk başlarda gazete I. Petro tarafından doğrudan yazılan ya da Hollanda gazetelerinden onun tarafından seçilen askeri zaferler ve diplomatik ilişkileri aktaran az sayıda haber içermekteydi.

Orijinal basım Moskova'da yapıldı. 1710'da görsel ekler (çoğunlukla İsveç savaşı sırasında alınan ve St. Petersburg'un artan önemini vurgulayan Petro ve Paul kaleleri, Neva nehri resimleri gibi) eklenerek içerik zenginleştirildi. 1711'den sonra da baskıların çoğu Kuzey başkenti St. Petersburg'da yapılmaya başlandı. Son derece düzensiz olarak, çoğunlukla önemli bir gelişme olduğunda ve farklı tirajlarda basıldı.

Akademik Vedomosti

1725'te Petro'nun ölümüyle koruyucusunu yitiren gazete, o dönem serbest bir gazetecilik mümkün olmadığından, Rusya Bilimler Akademesi'ne verilip, ismi St. Petersburg Vedomosti olarak değiştirildi.

19. ve 20. Yüzyıllar

1863'ten sonra liberal gazeteci Evgeny Korsh yönetiminde Avrupa yanlısı yenilikçi bir gazete ve tutucu yarı-resmi Moskovskie Vedomosti karşıtı olarak ülkenin siyasi tarihinde önemli bir yer edindi. Liberal görüşleri nedeniyle birçok kez sansürlenen Korsh, 1875'te yazarlıktan alındı ve gazete İmparatorluk Eğitim Bakanlığı'nın kontrolüne geçti.

Bundan sonra tirajı ve etkisi hızla düştü ve 1917 Devrimi'nde kapandı. 1991'de Sovyet Komünist Partisi tarafından, haftada 5 gün ve 190.000 tirajlı olarak tekrar açıldı

Günümüz gazetesi

28 Aralık 1995'te St. Petersurg Valiliği'nce yeniden düzenlenip, JSC Sankt-Peterburgskie Vedomosti'nin bir parçası olarak halka açıldı. Vladimir Putin Haziran 1997'ye kadar gazetenin Tavsiye Kurulu Başkanlığını yapmıştır.[1][2]

2005'te the Rusya bankası, JSC nin %35 hissesine sahip olmuştur.[1][3]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ a b "Arşivlenmiş kopya". 21 Haziran 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Haziran 2006. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2015. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2015.