Ve (noktalama)

Bu yazımızda yıllardır pek çok kişinin dikkatini çeken Ve (noktalama)'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Ve (noktalama), bilim ve teknolojiden popüler kültüre ve genel olarak topluma kadar çeşitli alanlarda büyük tartışmalara ve tartışmalara yol açan bir kavramdır. Ve (noktalama) hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak, onun yaşamlarımız ve çevremizdeki dünya üzerindeki etkisini daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Bu makale boyunca Ve (noktalama)'in kökeni ve evriminden mevcut ve gelecekteki sonuçlarına kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz. Ve (noktalama) hakkında bir keşif ve öğrenme yolculuğuna çıkmaya hazır olun.

&

Ve (noktalama)
kesme işareti ’  '
ayraçlar   ( )  { }  ⟨ ⟩
iki nokta :
virgül ,
kısa çizgi -
uzun çizgi
üç nokta …  ...  . . .
ünlem işareti !
nokta .
soru işareti ?
tırnak işareti “ ”
tek tırnak işareti ‘ ’
noktalı virgül ;
eğik çizgi /
boşluk
Diğer Tipografik İşaretler
ve işareti &
yıldız işareti *
kuyruklu a @
ters eğik çizgi \
madde işareti
düzeltme işareti ˆ
derece °
denden işareti
ters ünlem işareti ¡
ters soru işareti ¿
kare işareti #
yüzde işareti %
paragraf işareti
türev işareti
bölüm işareti (çengel işareti) §
tilde ~
alt çizgi _
Fikrî mülkiyet hukuku
telif hakkı simgesi ©
tescilli marka simgesi ®
marka simgesi
Para birimi simgeleri
$ £
Ayrıca bakınız
Diyakritik işaretler

Ve işareti (ve imi veya ampersant) "ve" bağlacını temsil eden bir logogramdır. Sembol Latince "ve" anlamına gelen et sözcüğünün harflerinin ligatüründen oluşur. Farklı biçimlerde görülür (resme bakınız), ancak zaman içerisinde bu biçimlerden biri olan (şekilde solda 8 rakamına benzeyen) "E" ve "t" harflerinin elyazısıyla birleştirilmesiyle oluşan biçim yaygınlaşmış ve standartlaştırılmıştır.

Soldaki Roma tarzı, sağdaki İtalik tarz ise bugün daha yaygın kullanılan ve imidir.

Türkçe ve ampersant

Türkçede & iminin kullanımı yoktur. Bu nedenle "ve" bağlacı günümüz Türkçesinde bir noktalama imiyle gösterilmez. Ancak bir kaligrafi ürünü olan ampersant iminin Türkçe uyarlamasının da denendiği görülmüştür. "V" ve "E" harflerinin birleştirilmesinden ("Æ" ile benzer biçimde) oluşturulan bu im hâlâ kimi eski levhalarda görülebilir.