Tengiz

Günümüz dünyasında Tengiz farklı alanlarda büyük önem kazanmış bir konudur. Politikadan teknolojiye, topluma ve kültüre kadar Tengiz sürekli tartışma ve ilgi konusu olmuştur. Bu makalede, kökeni ve evriminden mevcut toplum üzerindeki etkisine kadar Tengiz ile ilgili farklı yönleri analiz edeceğiz. Farklı yaklaşımlar ve bakış açıları aracılığıyla, bugün çok alakalı olan bu konunun ayrıntılı ve titiz bir analizini sunmak amacıyla Tengiz'in geniş ve eksiksiz bir vizyonunu sağlamaya çalışıyoruz.

Tengiz Gölü
Теңіз көлі
Harita
Havza
KonumKazakistan
Wikimedia Commons

Tengiz Gölü (Kazakça: Теңіз көлі "Teñiz köli", RusçaТенгиз) veya Deniz Gölü kuzey Kazakistan'ın orta kesiminde yer alan tuzlu bir göldür.[1] Tengiz veya teñiz Türk dillerinde "deniz" anlamına gelir.

Tengiz gölü, kuşlar için önemli bir yerdir. Göl, Ramsar sulak alanının içinde yer almaktadır. Göl alanında 318 yaşayan kuş türü kayıtlıdır fakat bunların 22 tanesi nesli tükenmek tehlikesinde olan türdür.[2] Göl, 2008 yılında Naurzum Doğal Koruma Alanı alanı ile birlikte UNECSO Dünya Mirası'na alınan Korgaljın Doğal Koruma Alanı'nın bir parçasıdır.

16 Kasım 1976'da Sovyet uzay gemisi Soyuz 23, gölün donuk olan kuzey kısmına düşmüş, ancak başarılı bir kurtarma çalışmasıyla uzay ekibi kurtarılmıştır.[3]

Tengiz Gölü'nün düşük seviyeli hali. (2011-09-03), kuzeydoğu kısmı tamamen kurumuş halde.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Tengiz" 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., a LakeNet profile
  2. ^ ""Tengiz Lake and Korgaljinski Lakes"". 30 Mart 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016. 
  3. ^ "Encyclopedia Astronautica, Soyuz 23". 18 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Eylül 2016.