Bu yazımızda günümüz toplumunda büyük ilgi uyandıran Tamag konusuna değineceğiz. Tamag siyasi, sosyal, kültürel ya da bilimsel alanda farklı alanlarda tartışmalara ve tartışmalara yol açan bir konudur. Tamag hakkında daha fazla şey öğrenmeye ve onun günlük gerçekliğimizdeki etkilerini anlamaya büyük bir ilgi var. Bu nedenle, bu makalede, bu konunun kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyonunu sağlamak amacıyla Tamag'i çevreleyen farklı yönleri ve perspektifleri analiz etmeyi öneriyoruz. Bu doğrultuda, Tamag hakkında daha geniş ve zenginleştirici bir panoramaya sahip olmamızı sağlayacak çeşitli görüş ve pozisyonları inceleyeceğiz.
Tamag, eski Türklerin inancı Tengricilik'te bugünkü cehennem kelimesinin eş anlamlısıdır. Sözün tamağ, tamuk, tamug ve tamu varyantları da vardır. Moğollar tam derler. Öldükten sonra suçluların cezalandırılmak üzere gittiği yerdir. İslam inancıyla birlikte geniş betimlemeler yapılmış ve nasıl bir yer olduğu hakkında değişik fikirler ileri sürülmüştür. Fakat tüm görüşlerdeki ortak nokta ateş ile ilgili olduğudur. Hakaslarda cehennemi yöneten Tamı Han adlı bir tanrının varlığından söz edilir.[1] Eski Türkler (Oğuzlar, Chou Türkleri ve diğer Gök Tanrı'ya tapan Türkler) Tamug'un yeraltında olduğuna inanırdı. Tamug'un efendisi Erlik Han'dır ve günahkâr kişileri cezalandırmak için vardır. Karşıtı Uçmag'dır.
Kazırgan sözcüğü de Türk ve Altay halk inancında ve mitolojisinde Cehennem Çukuru anlamında kullanılır. Kötü ruhların doğruluğa gelmesi için, geçici bir süre kaldığı ateş çukurudur. Çukur anlamı taşır. Kazımak ve kazık sözleri ile aynı kökten gelir.
Tam/Dam kökünden türemiştir.[2] Kapalı yer demektir. Karanlık anlamı vardır. Sanskritçe (Eski Hintçe) Tamas (karanlık) sözcüğü ile de bağlantılı olduğu söylenir. Moğolca ve Tunguzca Tama sözcüğü toplanmak, bir araya gelmek[3][4] manaları içerir. Türkçede Tam kökü yakmak anlamı da taşır ve Tamız, Tamur gibi sözcükler bu anlamı ihtiva eder. Tamug kelimesi Divânu Lügati't-Türk'te "Tamu" olarak geçer. Tıpkı "kamug" (şimdi "kamu") kelimesinde olduğu gibi "g" harfi düşmüş ve "tamu" olmuştur.