Somatizasyon bozukluğu

Bugün pek çok okuyucumuzun ilgisini çekeceği kesin olan çok ilginç ve güncel bir konuya değinmek istiyoruz. Bu vesileyle, Somatizasyon bozukluğu'in büyüleyici dünyasına dalacağız, farklı yönlerini keşfedeceğiz ve günümüzdeki önemine değineceğiz. Hiç şüphe yok ki, Somatizasyon bozukluğu hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çeken bir konudur ve bu makale aracılığıyla Somatizasyon bozukluğu'i çevreleyen her şeye tam ve ayrıntılı bir genel bakış sunmayı amaçlıyoruz. Tarihçesinden pratik uygulamasına ve günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar bu konuyu çeşitli açılardan analiz ederek okuyucularımıza zenginleştirici ve aydınlatıcı bir bakış açısı sunacağız. Somatizasyon bozukluğu'in bu heyecan verici turunda bize katılın!

Somatizasyon bozukluğu fiziksel ve bedensel semptomları içeren psikyatrik bir durumdur. Bir hastanın bu tanıma girebilmesi için iş, aile, okul veya sosyal yaşamında çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle etkilendiğinin saptanması gerekmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler bedenleri ve organlarına yönelik çeşitli şikayetlerde bulunabilirler. Bu şikayetlere örnek olarak vücutta yanma hissi, sürekli yer değiştiren ağrılar, dilde farklı tatların hissedilmesi ve zaman zaman giren kramplar verilebilir. Bu hastalığın altında yatan sebeplerden biri de yoğun strestir. Kişinin strese bağlı olarak yaptığı yakınmaları zamanla somatik hale gelebilir.

Hastalığın belirtileri toplum içerisinde fiziksel nedenlerden dolayı stresli olma durumu, karın ağrısı, cinsel isteksizlik, bulantı, kusma gibi şeylerdir. Hastalığın tedavisinde ise ilk olarak kişide bulunan olumsuz düşünceler giderilmeye çalışılır. EMDR yöntemi ile travma çalışmasını yapmak hızlı bir sonuca ulaştırabilmektedir. Uygun ilaç tedavisi de oldukça etkilidir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Somatizasyon Bozukluğu". Yrd. Doç Adnan Çoban. 13 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2016. 

Dış bağlantılar