Günümüz dünyasında Silikon Vadisi sürekli ilgi gören ve tartışılan bir konudur. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte Silikon Vadisi modern toplumda öncü bir rol üstlendi. Politika, kültür, bilim veya tarih alanında olsun, Silikon Vadisi dünya çapında insanların yaşamlarını önemli ölçüde etkiledi. Bu nedenle, günlük yaşamın farklı yönleri üzerindeki etkisini ve etkisini anlamak amacıyla Silikon Vadisi'in incelenmesi ve analizini daha derinlemesine incelemek zorunludur. Bu makalede, bu çok önemli konu hakkında kapsamlı bir bakış açısı sunmak için Silikon Vadisi ile ilgili çeşitli yönleri ve bugünkü alaka düzeyini inceleyeceğiz.
Silikon Vadisi (veya Silisyum Vadisi), Kuzey Kaliforniya'daki San Francisco Körfez Bölgesi'nin güneyinde kalan; ileri teknoloji, inovasyon, risk sermayesi ve sosyal medya şirketlerinin küresel merkezi olarak görülen bölgenin gayriresmî adıdır. Coğrafi olarak kabaca Santa Clara Vadisi'ni kaplar. Silikon Vadisi'ndeki en büyük şehir olan San Jose, Kaliforniya'nın en büyük üçüncü ve ABD'nin en büyük onuncu şehridir. Silikon Vadisi'ndeki diğer büyük şehirler arasında Sunnyvale, Santa Clara, Redwood City, Mountain View, Palo Alto, Menlo Park ve Cupertino yer alır.
Bölgenin adı, silisyum tabanlı MOSFET ve yonga tasarımında ve üretiminde uzmanlaşmış çok sayıda firmanın burada kurulmasından gelir. Bölge günümüzde dünyanın en büyük teknoloji şirketinin çoğuna, Fortune 1000 listesindeki 30'dan fazla şirketin genel merkezine ve binlerce startup şirketine ev sahipliği yapmaktadır. ABD'deki risk sermayesi yatırımlarının üçte bir Silikon Vadisi şirketlerine yapılmaktadır. Bu nedenle bölge, girişimcilik ekosisteminin ve bilimsel gelişimin merkezi haline gelmiştir. Silikon tabanlı entegre devre, mikroişlemci, mikrobilgisayar ve daha birçok teknoloji Silikon Vadisi'nde icat edilmiştir. 2013 itibarıyla bölgede yaklaşık 250.000 teknoloji işçisi çalışmaktadır.
![]() | Kuzey Kaliforniya ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |
![]() | Teknoloji ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |