Sabit fonksiyon

Günümüz dünyasında Sabit fonksiyon benzeri görülmemiş bir önem kazanmıştır. Ekonomik, teknolojik, sosyal ya da kültürel açıdan olsun Sabit fonksiyon hayatımızda sürekli var olan bir konudur. Etkisi o kadar geniştir ki, analizi ve anlaşılması kendimizi içinde bulduğumuz bağlamı anlamak için çok önemlidir. Bu makalede, toplumumuzdaki önemine ve etkisine ışık tutmak amacıyla Sabit fonksiyon ile ilgili farklı yönleri ve bakış açılarını inceleyeceğiz.

Sabit fonksiyon: y=4

Matematikte sabit fonksiyon, her giriş değeri için çıkış değerini daima sabit kaldığı bir fonksiyondur. Örneğin; , bir sabit fonksiyondur. Çünkü, giriş değeri ne olursa olsun     değeri daima 4'tür (şekle bakın).

Temel özellikler

Sabit bir fonksiyonun genel denklemi;    veya yalnızca    'dir.

Örnek:    veya yalnızca    fonksiyonu, çıkış değeri:   olan bir özel sabit fonksiyondur. Tanım kümesi, tüm ℝ reel sayılardır. Değer kümesi ise yalnızca {2}dir. Sabit fonksiyonun sağında x bağımsız değişkeni bulunmaz. y(0)=2, y(−2,7)=2, y(π)=2,.... Yani x giriş değeri ne olursa olsun, çıkış daima "2"dir.
Gerçek dünyadan örnek: Ne alırsan ₺1 olan bir mağaza.

sabit fonksiyonunun grafiği, düzlemde noktalarından geçen bir yatay doğrudur.[1]

Kaynakça

  1. ^ Group, School Mathematics Study (1961). Mathematics for High School: Elementary Functions: Commentary for teachers (İngilizce). Yale University Press. s. 16.