Günümüz dünyasında Ruhsal bozukluklar listesi sürekli ilgi ve tartışma konusu haline gelmiştir. Toplum üzerindeki etkisi, tarihsel önemi ya da popüler kültür üzerindeki etkisi olsun, Ruhsal bozukluklar listesi her yaştan, cinsiyetten ve kökenden insanın ilgisini çekiyor. Yıllar geçtikçe Ruhsal bozukluklar listesi her türlü görüş, teori ve yorumu üreterek birçok alanda merkezi bir unsur haline geldi. Bu makalede Ruhsal bozukluklar listesi'in farklı yönlerini ve çağdaş bağlamda anlamını inceleyeceğiz. Kökeninden güncel yansımalarına kadar Ruhsal bozukluklar listesi'in günümüz dünyasındaki önemine derinlemesine bir göz atacağız.
Aşağıdakiler, DSM ve ICD tarafından tanımlanan ruhsal bozuklukların bir listesidir.
Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı (DSM), Amerikan Psikiyatri Birliği'nin psikiyatri için standart referansıdır ve 450'den fazla ruhsal bozukluk tanımını içerir.[1] Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan Hastalıkların Uluslararası Sınıflandırılması (ICD), tüm tıbbi hastalıkları sınıflandırmak için kullanılan uluslararası standart sistemdir.[2] Ayrıca zihinsel ve davranışsal bozukluklarla ilgili bir bölüm içerir.
DSM ve ICD'deki tanı kriterleri ve bilgileri, her yeni sürümde revize edilmekte ve güncellenmektedir. Bu liste, şu anda bu iki sistem tarafından tanımlanan şekilde ruhsal bozukluk olarak kabul edilen durumları içerir. Psikiyatri alanı da dahil olmak üzere ruh sağlığı bakımının çeşitli alanlarında, ruhsal bozuklukları tanımlamak için kullanılan tanımlar ve kriterler konusunda anlaşmazlık vardır. Bazı uzmanları kaygılandıran şey, belirli ruhsal bozuklukların "ruhsal hastalıklar" olarak mı sınıflandırılması gerektiği yoksa nörolojik bozukluklar veya başka şekillerde mi daha iyi tanımlanabileceğidir.
ICD-11'de kişilik kategorisi tamamen değişmiştir, bunun yerine artık herhangi biri bir kişilik bozukluğunun parçası olabilecek altı belirgin kişilik özelliği veya düzeni vardır: Negatif duygulanım, kopma, asosyallik, disinhibisyon, anakastia ve borderline. Bu özelliklerin her biri hafif, orta veya şiddetli olarak derecelendirilebilir.