Günümüzde Radyum toplumumuzda giderek daha alakalı hale gelen bir konudur. Yıllar geçtikçe Radyum'in iletişim şeklimizden günlük aktivitelerimizi yürütme şeklimize kadar hayatımızı çeşitli şekillerde nasıl etkilediğini gördük. Hiç şüphe yok ki Radyum hem bireysel hem de toplu olarak büyük bir etki yarattı ve bu nedenle giderek daha fazla insan bu konu hakkında bilgi ve bilgi arıyor. Bu yazıda Radyum'i kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz ve onun hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.
Radyum, 1898 yılında Fransız fizikçiler Pierre Curie ve Marie Curie tarafından bulunan, atom numarası 88, atom ağırlığı 226,05 olan, 700 °C'de eriyen, soğukta suyu ayrıştıran, yüksek oranda radyoaktif bir elementtir.[1] Parlak olduğu için nişangahlarda, pusulalarda ve saatlerde eser miktarda kullanılır. Kısaltması Ra'dır. Radyumu tedbir almadan kullanmak tehlikelidir, çünkü sürekli olarak içe işleyen öldürücü ışınlar çıkarır; radyumun bu özelliğine radyoaktiflik denir.
Fransız bilim insanı Pierre Curie ve Polonyalı bilim insanı Marie Curie; 1898'de bir uranyum filizi olan pekblend üzerinde çalışırken, bu madenden 900 kat daha radyoaktif bir cismin varlığını saptamışlar, keşfettikleri bu elemente radyum adını vermişlerdir.
![]() | Element veya periyodik tablo ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |