Portage (yazılım)

Bugün son yıllarda büyük önem kazanan bir konu olan Portage (yazılım) hakkında konuşmak istiyoruz. Portage (yazılım), günlük yaşamın farklı yönleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu gösterildiğinden, her yaştan, cinsiyetten ve milletten insanı etkileyen bir sorundur. Portage (yazılım) ortaya çıkışından bu yana çeşitli alanlarda çok sayıda tartışmaya, araştırmaya ve değişikliğe yol açtı ve bu da bizi onun günümüz toplumu üzerindeki önemi ve etkisi üzerinde düşünmeye yöneltti. Bu makalede, Portage (yazılım)'in etkisini ve geleceğe yönelik sonuçlarını daha ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Portage, Gentoo Linux'un paket yöneticisidir. FreeBSD Ports sistemine benzer bir sistemdir. Tam olarak bir yazılım ağacıda denebilir. İçerisinde özenle kategorilere ayrılmış stabil sürümlerde 24000'e yakın program bulundurmaktadır.

Portage'ı çalıştırmak için emerge komutu kullanılır. Emerge, paketleri derleyen ve kuran asıl araçtır. Portage ayar dosyası /etc/make.conf dur. Bu ayar dosyasında genellikle kullanacak bağlantı adresleri, GCC derleme komutları işlemci sayısı ve USE Flagler bulunur. Bir programın/paketin USE Flagleri ve ebuildleri görmek için emerge -pv <paket/program-adı > komutunu vermek gerekir.

Emerge python ile yazılmış bir yazılımdır. Ebuild dosyalarını ve GCC'yi kullanarak işlemleri halleder. Ebuild dosyaları basit bash betiklerinden oluşurlar. İçerisinde kabuğa belirli komutlar verecek komutlar bulundurur.

Emerge aynı zamanda çok büyük paketler için portage ağacından binary yani hazır derlenmiş paketleri de kurabilme özelliğine sahiptir. Bu özellik performansı düşüren bir özelliktir. Genellikle Open Office suiti ve benzeri büyüklükteki paketler kurulurken kullanılır.