Piyasa liberalizmi

Piyasa liberalizmi dünyasında her zaman keşfedilecek ve keşfedilecek sonsuz yön vardır. İster bir kişi, ister bir konu, bir tarih ya da ilgili başka bir konu olsun, her zaman analiz edilecek yeni bakış açıları ve yaklaşımlar vardır. Bu nedenle Piyasa liberalizmi evrenini derinlemesine incelemek, birçok yönünü araştırmak ve sunduğu her şey hakkında daha fazla bilgi edinmek çok etkileyici. Bu makalede, Piyasa liberalizmi'in heyecan verici dünyasına dalacağız, farklı yönlerini inceleyeceğiz ve onu bu kadar merak uyandırıcı ve büyüleyici kılan her şeyi keşfedeceğiz.

Piyasa liberalizmi, iki farklı anlamda kullanılır. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde terim sıkça klasik liberalizm[1][2] ile eşanlamlı kullanılır, bu açıdan pazar liberalizmi; kişisel özgürlük, insan hakları ile serbest piyasa ekonomisini birleştiren bir politik ideoloji özelliği gösterir. Ayrıca liberteryenizm olarak da Amerikan halkınca bilinmektedir.

Avrupa'da ve başka yerlerde terim sıklıkla ekonomik liberalizm[3] ile eşanlamlı kullanılır. liberalizmin siyasi yönleri dahil olmaksızın sadece ekonomik açıdan destek içeren bir duruşu ifade eder.

Ayrıca bakınız

Dipnotlar

  1. ^ "About Cato". Cato Institute. 1 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Kasım 2008. 
  2. ^ "The Achievements of Nineteenth-Century Classical Liberalism". Cato Institute. 20 Temmuz 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Kasım 2013. Although the term 'liberalism' retains its original meaning in most of the world, it has unfortunately come to have a very different meaning in late twentieth-century America. Hence terms such as 'market liberalism,' 'classical liberalism,' or 'libertarianism' are often used in its place in America. 
  3. ^ See, e.g., Ken Inglis (2006): Whose ABC? The Australian Broadcasting Corporation, 1983–2006. Black Inc., Melbourne, p. 100