Pierre Amédée Jaubert

Günümüz dünyasında Pierre Amédée Jaubert günlük hayatımızın farklı yönlerini etkileyen önemli bir konu haline geldi. Etkisi ekonomi, politika, toplum ve kültür gibi alanlarda açıkça görülmektedir. Pierre Amédée Jaubert'den itibaren, etkilerini ve sonuçlarını derinlemesine anlamaya çalışan yoğun bir tartışma yarattı. Pierre Amédée Jaubert ilgi kazanmaya devam ettikçe, onun farklı yönlerini analiz etmek ve gerçekliğimizi nasıl etkilediklerini anlamak çok önemlidir. Bu makalede Pierre Amédée Jaubert'in çeşitli yönlerini ve günlük bağlamlarımız üzerindeki etkisini inceleyeceğiz.

Pierre Amédée Jaubert
Doğum03 Haziran 1779(1779-06-03)
Aix-en-Provence, Bouches-du-Rhône, Fransa
Ölüm28 Ocak 1847 (67 yaşında)
Paris, Fransa
MeslekDilbilimci, kâşif, çevirmen, diplomat, siyasetçi, akademisyen, oryantalist
MilliyetFransız
Amédée Jaubert Finkenstein Kalesi'nde Napolyon ile görüşmek için gelen Fars elçisi Mirza Muhammed Rıza Kazvini'ye eşlik ederken, 1807. Tablo François Mulard eseridir.

Pierre Amédée Emilien Probe Jaubert (d. 3 Haziran 1779, Aix-en-Provence – ö. 28 Ocak 1847, Paris), Fransız diplomat, akademisyen, şarkiyatçı, çevirmen, politikacı ve gezgindir. Napolyon'un en beğendiği şarkiyatçı, danışman ve dragoman'dı.[1]

Kariyeri

Genellikle doğudaki siyasi görevleriyle bilinir. İran, Osmanlı, Mısır'da Fransız memuriyetinde bulunmuştur. Napolyon'un Mısır seferinde danışmanlık yapmıştır. Napolyon'un çöküş dönemi öncesi İstanbul elçiliğinde görevlendirilmiştir. Tibet keşifleri ve Fransız emperyalizminin Asya'daki mümessili olmuştur. 1847'de Paris'te ölmüştür. Edebiyatımızda: Kutadgu Bilig'in Viyana nüshasını 1825'te tanıtması ile bilinir.

Kaynakça

  1. ^ "Friends and rivals in the East by Alastair Hamilton p.230ff". 7 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2014.